Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osjećaj usamljenosti povezan s Alzheimerom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Starije osobe koje se osjećaju usamljenima dvaput su podložnije razvoju Alzheimerove bolesti, ustanovili su američki znanstvenici nakon što su proveli studiju na više od 800 starijih pacijenata.

Otprije je poznato da je društvena izolacija povezana s demencijom, no ovo je prvi put da su znanstvenici pratili kako su se osjećale usamljene starije osobe.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

Voditelj istraživanja prof. Robert Wilson i njegovi kolege razinu
usamljenosti pokušali su "izmjeriti" na način da su od sudionika istraživanja zatražili da ocjenom od jedan do pet ocijene slažu li se s ponuđenim odgovorom, a svi su sadržali navode povezane s usamljenošću, osjećajem napuštenosti i slično.

Među ponuđenim odgovorima bila su i sljedeća: "Osjećam prazninu" ili "Često se osjećam napuštenim-om". 

Znanstvenici su ustanovili da je rizik od razvoja Alzheimerove bolesti bio gotovo dvostruko veći kod osoba koje su 'prikupile' veći broj bodova odgovarajući na pitanja o osjećaju usamljenosti i napuštenosti. 

Rezultate studije objavili su u časopisu Archives of General Psychiatry.

"U ovome mi je istraživanju posebno zanimljiva činjenica da je percepcija određene osobe o tomu da je usamljena ili da se osjeća napuštenom, dovedena u bližu korelaciju s rizikom od potencijalnog razvoja Alzeheimera, nego stvaran stupanj društvene izoliranosti iste osobe", komentirala je voditeljica Alzheimer's Research Trust Rebecca Wood, dodavši kako će trebati provesti još dodatnih istraživanja da bi se ustanovila stvarna veza između usamljenosti i simptoma demencije.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene