Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvjereni da znaju

Loš šef može vas doslovno odvesti u grob

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste se ikad našli u situaciji da vam ulazak šefa u prostoriju stvara nervozu i strah te ako ste takvom osjećaju izloženi dugi period, mogli bi naškoditi svom zdravlju. Naime, nova studija pokazuje kako bi vas loš šef mogao odvesti čak i u grob.

Zaposlenici čiji šefovi pokazuju loše rukovodeće osobine češće će oboljeti od nekih srčanih bolesti od onih zaposlenika čiji se šefovi prema njima odnose s podrškom i povjerenjem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo I nakon srčanog udara uživaju u brzoj hrani Slika nije dostupna Tajne ruku Prsti otkrivaju dubinu vašeg novčanika ili spolnu orijentaciju

Istraživači su otkrili da oni zaposlenici koji su svoje šefove ocjenjivali s velikim ocjenama imaju manji rizik razvoja ozbiljnih srčanih problema ili srčanih bolesti koji bi ih doveli i do smrti, prenosi Daily Mail.

Također povezanost između lošeg šefovanja i rizika od razvoja ozbiljnih bolesti srca povećavala se što je zaposlenik duže radio za nekog šefa. Studija, objavljena u medicinskom časopisu, sugerira kako bi se efekt lošeg vodstva mogao godinama skupljati te onda manifestirati na zdravlju zaposlenika.

Ako se drugim istraživanjem ovaj efekt potvrdi tada bi se na ponašanje šefova moglo utjecati zbog očuvanja zdravlja njegovih zaposlenika.

Anna Nyberg s instituta u Stockholmu, kaže kako bi se potaknuti ovim istraživanjem šefovih trebali fokusirati na poboljšanje svojih mogućnosti i vrlina kako bi osigurali objektivnost, bolju komunikaciju te pokazali razumijevanje prema ljudima koji rade za njih.

Gotovo deset godina Nyberg i njezin tim pratili su 3.122 visoko obrazovanih muškarca, čiji je prosjek godina bio 42, a čije je srčano stanje bilo praćeno i u nekim drugim medicinskim studijama.

Ispitanici su zamoljeni da ocijene stil vodstva i vještine njihovih šefova.

Pitanja koja je studija obuhvatila su bila koliko su njihovi šefovi bili vješti u komunikaciji i davanju povratnih informacije, kako podnose promjene, da li imaju razumijevanja prema zaposlenicima.

Studija kaže kako je poveznica između lošeg upravljanja i lošeg zdravlja nezavisna od socijalnog statusa, načina života, prihoda, poslovnog opterećenja i ostalih rizika vezanih za srčane bolesti.

Upozorava pak kako rezultati ne moraju biti takvi za žene, jer žene nisu bile obuhvaćene ovim istraživanjem. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene