Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Već je dugo poznato da konzumiranje krumpira povoljno djeluje na zdravlje probavnog sustava, no sada znanstvenici ističu i njegovo blagotvorno djelovanje na imunološki sustav.


Španjolski su znanstvenici utvrdili da svinje koje su hranjene velikim količinama sirovog škroba iz krumpira imaju zdraviju probavu, što i nije bilo iznenađujuće. 

Vezani članci Cijepljenje na Velesajmu u Zagrebu - 2 Cijepljeno je 45 posto odraslog stanovništva: Pogledajte stanje po županijama Testiranje na koronavirus - 1 Upozorenje ministra zdravstva: ''Ne možemo živjeti u svijetu u kojem jedino razmišljamo o COVID-u''

Međutim, također su utvrdili i manje količine biljelih krvnih stanica, kao što su leukociti i linfociti, a poznato je da se bijele krvne stanice proizvode kao rezultat upala ili bolesti.

Ljudi ne konzumiraju sirove krumpire, ali zato jedu brojnu hranu koja sadrži neprobavljivi škrob kao što su kuhani, ali ohlađeni krumpiri, mahunarke i žitarice.

Smatra se da unos škroba smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva, ali i da ima pozitivan utjecaj na oboljele od sindroma iritabilnog crijeva.