U istraživanju su sudjelovala 33 volontera podijeljenih u tri skupine.
Ispitanici su konzumirali grickalice: ili sa niskim udjelom ukupnih masti ili sa visokim udjelom polinezasićenih masnih kiselina ili sa visokim udjelom ukupnih masti.
Nakon 25 dana ispitanici su se međusobno zamijenili, kao i nakon idućih 25 dana, tako da je kroz razdoblje od 75 dana svaki ispitanik konzumirao sve vrste ponuđenih grickalica.
Rezultati su pokazali značajno niže razine ukupnog i LDL kolesterola kada su ispitanici konzumirali grickalice sa visokim udjelom polinezasićenih masnih kiselina odnosno sa niskim udjelom ukupnih masti.
Dodatno, grickalice sa visokim udjelom polinezasićenih masnih kiselina su se pokazale najuspješnije u smanjenju razine kolesterola, ali i triglicerida.
Pogrešna je percepcija da su sve grickalice bogate mastima nezdrave, ističu autori studije te nadodaju da unos onih bogatih polinezasićenih masnim kiselinama i siromašnih zasićenim i trans masnim kiselinama znatno poboljšava profil masti u krvi te smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
-
Neće biti mandatar
Nakon što je od njega odustao i SDP, što je preostalo Milanoviću? "Operacija nije uspjela, ali..."
-
Zaštitnici hrvatskog neba
Dnevnik Nove TV doznaje kad će Rafalei sljedeći put proparati nebo. Zamjenik zapovjednika HRZ-a: "Situacija nije ista kao s MiG-ovima"
-
Iz minute u minutu
Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"