Obavijesti Video Pretražite Navigacija

GM riža nosi cjepivo za koleru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina japanskih znanstvenika je uz pomoć genetskih modifikacija razvila rižu koja može poslužiti u cijepljenju protiv kolere.

Iako su testiranja zasad provedena samo na miševima, istraživači se nadaju da će na ovaj način biti moguće cijepiti veliki broj ljudi u zemljama u razvoju koje nemaju razvijen zdravstveni sustav.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Pfizergate Europski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule vonder Leyen i šefa Pfizera Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još četiri osobe: Provjerite stanje po županijama

Pišući u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, znanstvenici dodaju kako se dodatna prednost ovog pristupa sastoji u tome što se uz pomoć proteina iz modificirane riže izaziva imunološka reakcija i u dijelovima organizma koje standardno cijepljenje iglom ne može dosegnuti. 

To znači da bi se na ovaj način u budućnosti moglo provesti i djelotvornije cijepljenje protiv bakterije E. coli, HIV-a, gripe i SARS-a, kažu istraživači.

Dosadašnji pokušaji razvoja biljaka (krumpira, kukuruza, soje, rajčice...) čiji bi proteini mogli poput cjepiva izazvati imunološku reakciju organizma su zastali na testiranju životinja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene