Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina japanskih znanstvenika je uz pomoć genetskih modifikacija razvila rižu koja može poslužiti u cijepljenju protiv kolere.


Iako su testiranja zasad provedena samo na miševima, istraživači se nadaju da će na ovaj način biti moguće cijepiti veliki broj ljudi u zemljama u razvoju koje nemaju razvijen zdravstveni sustav.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Hrvatske medicinske sestre objasnile zašto se ne žele cijepiti protiv COVID-a: "Nismo antivakseri, ali valjda i mi nešto znamo" Alemka Markotić Markotić otkrila što misli o jednoj od teorija o cijepljenju: "To je potpuna neistina kojom se plaše mladi ljudi." Pohvalila se i novom funkcijom…

Pišući u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, znanstvenici dodaju kako se dodatna prednost ovog pristupa sastoji u tome što se uz pomoć proteina iz modificirane riže izaziva imunološka reakcija i u dijelovima organizma koje standardno cijepljenje iglom ne može dosegnuti. 

To znači da bi se na ovaj način u budućnosti moglo provesti i djelotvornije cijepljenje protiv bakterije E. coli, HIV-a, gripe i SARS-a, kažu istraživači.

Dosadašnji pokušaji razvoja biljaka (krumpira, kukuruza, soje, rajčice...) čiji bi proteini mogli poput cjepiva izazvati imunološku reakciju organizma su zastali na testiranju životinja.