Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineski znanstvenici drže da posjeduju dokaze kako je epidemija atipične upale pluća (SARS), koja je 2003. godine usmrtila 800 ljudi, od čega 349 u Kini, potekla od cibetki, malih sisavaca nalik kuni, piše u četvrtak China Daily.


"Naše istraživanje pokazuje da je koronavirus, povezan s akutnim respiratornim sindromom (SARS), pronađenim u ljudskih žrtava epidemije, jednak virusu pronađenom u cibetki", izjavio je za dnevnik Wang Ming, voditelj istraživanja.

Vezani članci Laboratorij, ilustracija (Foto: Getty) Kineski znanstvenici o opasnom virusu: "Izvor je divlja životinja prodana na tržnici" Slika nije dostupna KONCERT GODINE Gledajte događaj koji digne na noge cijelu Hrvatsku!

Autori studije iz Centra za kontrolu i prevenciju epidemija u
pokrajini Guangdong, odakle je epidemija potekla krajem 2002. godine, prvi su pružili genetsku osnovu o načinu na koji se epidemija širila od cibetki.

Te životinje smatraju se delicijom za ljubitelje divljači. Dosad nijedna studija znanstveno nije dokazala porijeklo epidemije.

"Naše je ispitivanje također dokazalo da su napori kineskih vlasti koje su odmah nakon izbijanja epidemije počele tamaniti cibetke bili ispravna odluka", kazao je Wang za dnevni list. 

Međutim, glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Kini Joanna Brent, ustvrdila je da otkriće ne donosi ništa novo i da znanstvenici nisu uspjeli dokazati da su cibetke prenijele koronavirus na čovjeka.

Studija pokazuje mogućnost prijenosa virusa na čovjeka, ali nema dokaza da se to i dogodilo, kazala je Brent.

Cibetke se, međutim, još prodaju na tržnicama oko Kantona, i to ilegalno.

Način na koji su se kineske vlasti nosile s epidemijom SARS-a bio je oštro kritiziran u svijetu, jer su Kinezi šest mjeseci zataškavali informacije, što je rezultiralo širenjem epidemije i psihoze među stanovništvom.

Tek u travnju 2003., što znači šest mjeseci nakon početka epidemije u Guangdongu, kineska vlada počela je iznositi vjerodostojne podatke o oboljelima.

Virusom SARS-a zarazilo se više od 8.000 ljudi u svijetu, a bolest je usmrtila 800 ljudi, od čega 349 u Kini.