Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ispušni dimovi nastali od dizel-goriva u kombinaciji s lošom prohodnošću arterija ili već postojećim plakovima u krvnim žilama, kod određenog broja osoba povećavaju opasnost od obolijevanja od srčanih bolesti, ustvrdili su znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta UCLA.


Znanstvenici su otkrili da ove dvije komponente pokreću gene koji potom uzrokuju potencijalno opasnu upalu krvožilnog sustava. Nadaju se da će njihovo otkriće dovesti do toga da će liječnici uskoro jednostavnim krvnim testom moći procijeniti koliki je utjecaj onečišćenja zraka na zdravlje pojedinca.

Vezani članci Cijene goriva Nove cijene goriva: Dizel i autoplin od ponoći jeftiniji, ali vozači benzinaca neće biti zadovoljni Gorivo, ilustracija Od ponoći nove cijene goriva: Jeftiniji benzin, skuplji dizel

Voditelj istraživanja dr. Andre Nel, stručnjak za nanomedicinu, tvrdi da je utjecaj kombinacije čestica dizela pomiješanih s trigliceridima u krvi puno veći na zdravstveno stanje pojedinca od utjecaja ovih dvaju faktora zasebno.

"Naime, kombinacija jednog i drugog stvara opasnu sinergiju koja uništava kardiovaskularni sustav puno opasnije nego što to čine dizelske čestice, odnosno visoki kolesterol odvojeno".

Stručnjaci su se fokusirali na interakciju između dizelskih čestica i masnih kiselina pronađenih u LDL-u ili takozvanom "lošem" kolesterolu koji dovodi do začepljenja krvnih arterija. Obje su tvari izvor molekula koje se zajedničkim imenom zovu slobodni radikali, a uzrokuju oštećenje stanica i tkiva te mogu izazvati upale koje kod nekih osoba dovode do bolesti krvožilnog sustava.

U laboratorijskim su istraživanjima miševe s visokim kolesterolom izložili utjecaju dizelskih čestica, ustanovivši kako su se u životinjskom tkivu aktivirali geni koji potiču staničnu upalu.

"Točan način na koji zagađivači zraka uzrokuju kardiovaskularna oštećenja još nisu dobro proučeni, no sigurni smo da su ove čestice 'presvučene' kemikalijama koje oštećuju tkivo te uzrokuju upale sluznice nosa i pluća", objasnio je dr. Nel.

"Upala krvožilnog sustava dovodi do taloženja kolesterola i
začepljenja arterija, što rezultira nastankom sve većeg broja krvnih ugrušaka te može dovesti do srčanog ili moždanog udara", kazao je.

Otprije je poznato da dulje izlaganje onečišćenom zraku rezultira manjim povećanjem rizika od srčanog ili moždanog udara. No, svatko s kroničnom bolešću pluća ili srčanim oboljenjem trebao bi izbjegavati boravak vani dulje vrijeme kada je razina zagađenosti zraka vrlo visoka. To se posebno odnosi na stanovnike velikih gradova.