Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fascinantno

Zavirite u najpustiji grad na svijetu gdje je vrijeme stalo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hashima je napušteni otok koji Japanci zovu Gunkanjima, što bi u prijevodu s japanskog značilo 'Otok vojni brod', a to je stoga što na pučini izgleda poput vojnog broda. Pogledajte zašto ga mnogi smatraju najpustijim gradom na svijetu!

Gukanjima, odnosno, Hashima, jedan je od 505 nenaseljenih otoka u prefekturi Nagasaki. Upravo od Nagasakija je udaljen svega 15-tak kilometara.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Otok je bio naseljen od 1887. do 1974. jer su upravo ondje iskopavao ugljen. Za radnike je 1916. izgrađena betonska zgrada od 9 katova i bila je prva takva zgrada u Japanu.

1959. Hashima je imala 5.259 stanovnika, no nakon što je nafta zamijenila ugljen ta je brojka počela opadati. Rudnici na Hashimi zatvorili su se 1974. i od tada je otok napušten. Danas ga zovu 'Grad duhova' i u njemu dominiraju velike betonske građevine i zanimljivi napušteni predmeti iz onoga vremena.

Nakon 35 godina od zatvaranja zabrana pristanka na otok ukinuta je 2009., što je značilo da se može dolaziti brodovima. Ipak, i dalje je zabranjeno ulaziti u sami grad, prenosi Daily Mail, tako da se avanturisti moraju dobro namučiti da neprimjetno zavire u ovo fascinantno mjesto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene