Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Profesor, glazbenik, punker

VIDEO Vjerovali ili ne, ovaj čovjek je kandidat za predsjednika države!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Česi su dobili jednog od najosebujnijih kandidata na predsjedničkim izborima uopće.

Njegovo lice i 90 posto tijela potpuno pokriveno tetovažama već je postalo najava za predstojeće predsjedničke izbore u Češkoj u siječnju iduće godine. Zove se Vladimir Franz, profesor je na glumačkoj akademiji u Pragu, glazbenik i deklarirani 'punker' i jedan je od osam kandidata za predsjednika Češke Republike. Sakupio je 90 tisuća potpisa, gotovo dvostruko više nego što je trebalo za kandidaturu.

>> On se želi kandidirati za predsjednika Češke!

Ovaj 53-godišnjak nema političko zaleđe niti se politikom ikad bavio. Životna filozofija mu je jednostavna - Vjeruje u Boga iako ne može do njega dosegnuti niti išta o njemu znati, ne pripada nijednoj crkvi, ali misli da se čovjek u životu treba ponašati tako da se ne mora stidjeti svojih postupaka kada ga netko 'odozgo' priupita za njih. 

Ideja da uđe u predsjedničku utrku nastala je među njegovim studentima i prijateljima. 'Pomislio sam kako dolaze novi izbori na kojima će se reciklirati ponovno ista lica i zapitao se gdje su novi ljudi, građani. Napravio sam sebi kriterije koje bi morao ispuniti moj kandidat - treba biti apolitičan, vrlo obrazovan i kulturološki sofisticiran. kada sam spojio to troje, shvatio sam da je odgovor gospodin Franz', rekao je redatelj jakub Hussar, koji pomaže u kampanji.   

I Franzovi studenti nominirali su ga umorni od stalno istih političkih lica. Učinili su to preko Facebooka i njihova ideja odmah je naišla na golemu potporu. 'nakon što je stavljena na Facebook, potpora inicijativa je rasla i rasla, Tada sam pomislio da bi stvari mogle ići u tom smjeru, jer ja sam zapravo spreman preuzeti tu odgovornost', izjavio je Franz za Reuters.

Iako ima mizerni budžet za kampanju te mu u njoj pomažu amateri i entuzijasti koji rade besplatno, pokazalo se da im dobro ide.

Podupire ga mahom mlađa populacija dok se stariji zgražaju na pomisao da im predsjednik bude čovjek istetovirane glave. Franz, pak, kaže da razumije da njegov izgled nekoga može šokirati, pa čak i uplašiti, no tvrdi da se tu radi o nečem većem od tetovaža - ti crteži su, kaže, dio njegove prošlosti, filozofije pa čak i umjetnička djela.

Usprkos tome, njegovi sljedbenici tvrde da se uspijeva probiti i do starije populacije, umorne od korupcijskih skandala u češkoj političkoj eliti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene