Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gorilla tough cuff

Veterinari gorilu naučili da si sama mjeri tlak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoološki vrt u Atlanti postao je prva ustanova takve vrste u svijetu koja je uspjela podučiti gorilu da si sama izmjeri krvni tlak, objavio je na svojoj internetskoj stranici 'Discovery Channel'.

Ovo revolucionarno postignuće ostvareno je razvojem tlakomjera nazvanog 'Gorilla Tough Cuff', u suradnji zoološkog vrta i Tehnološkog sveučilišta Georgia i Sveučilišta Emory. Napravu su osmislili studenti biomedicinskog inženjerstva na tim fakultetima. 'Zoo Atlanta ima najviše (22) gorila u SAD-u i stoga ima trajnu odgovornost pridonositi razvoju vođenja brige o njima. Ponosni smo što smo razvili sustav koji će mnogo značiti za dobrobit svim gorilama u zatočeništvu diljem svijeta', rekao je ravnatelj zoo-a Dennis Kelly. 'Gorilla Tough Cuff' radi na sličnom principu kao i digitalni tlakomjeri za ljude. Pacijent stavi ruku u narukvicu koja se napuhuje i očitava vrijednost tlaka na monitoru. Najveći problem koji su dizajneri u ovom slučaju imali bio je kreiranje otporne, ali ugodne narukvice koja će pristajati mužjaku gorile teškom 140 kilograma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Igra dječaka i bebe gorile Mama gorila pokvarila zabavu: Ne druži se s neznancima! Slika nije dostupna Život iza rešetaka Najstarija gorila proslavila 53. rođendan

>> VIDEO: Ženke gorile 'prožderale' slike mužjaka

Narukvica je naposlijetku napravljena od ABS plastike (akrilonitril, butadien i stiren) i postavljena s vanjske strane pravokutne žičane klopke smještene u kavez. U klopci je smješten sam tlakomjer kako ga majmun ne bi rastrgao i povezan s monitorom koji je postavljen izvan kaveza. U napravu je ugrađen i sigurnosni mehanizam da se gorila slučajno ne povrijedi ako se uplaši i pokuša izvući ruku iz narukvice. Kada je prototip završen, tlakomjer je dobio svog prvog korisnika, 48-godišnjeg gorilu Ozzieja. Kako gorile obično ne izgaraju od želje da guraju ruke u 'sumnjive' naprave na napuhivanje, Ozzijevo postignuće - da dobrovoljno stavi ruku u narukvicu i pričeka očitanje tlaka, rezultat je višemjesečne obuke i strpljenja veterinara zoo-a u Atlanti.

Starije gorile većinom umiru od bolesti srca

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti odraslih, starijih gorila u zatočeništvu i ovaj će sustav pomoći veterinarima u boljem praćenju znakova upozorenja, kao što je visoki krvni tlak. Nova naprava već je predstavljena veterinarima i voditeljima zooloških vrtova u Sjedinjenim Državama i mogla bi s vremenom postati neizostavni dio aparature za stotinjak zooloških vrtova u svijetu s gorilama u svom 'postavu'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene