Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što su zajedno proveli 65 godina života, Marjorie i James Landis umrli su u ponedjeljak u razmaku od 88 minuta.


87-godišnja Marjorie Landis umrla je u ponedjeljak nakon duge i teške bolesti, a samo 88 minuta kasnije preminuo je i njezinn 89-godišnji suprug James od posljedica srčanog udara, piše Huffington Post.

Vezani članci Katica Pučnik (Foto: Nova TV) Zvijezda "Farme" preminula u 63. godini: "Bila nam je druga mama. Kraljice, čuvaj se..." Nepoznata osoba poginula u naletu vlaka (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) - 3 Tragedija u Karlovcu: Teretni vlak naletio na 19-godišnjaka i usmrtio ga

'U redu je. Volim te. Proveli smo toliko lijepih godina zajedno. Vidjet ćemo se uskoro', bile su posljednje Jamesove riječi svojoj umirućoj supruzi, rekla je njihova unuka Erin.

Marjorie i James su se vjenčali davne 1946. godine, a njihova unuka vjeruje kako je James umro od slomljena srca.

Stručnjaci kažu da ovakav fenomen u kojem ljudi umiru ubrzo nakon svog supružnika i nije neobičan. Dok neki tvrde da je tuga jednostavno previše za podnijeti starijima i fizički slabijim osobama, drugi daju konkretne medicinske razloge za ovakav fenomen.

Jedno od objašnjenja se temelji na postavci da otkucaji srca jedne osobe mogu utjecati na otkucaje srca neke druge osobe, pogotovo nakon što godinama spavaju jedno kraj drugog. Ova teorija je potkrijepljena podacima koji pokazuju da su glavni uzroci smrti udovaca bolesti srca i iznenadna smrt.

Drugi se drže teorije o takotsubo kardiomiopatiji, poznatijoj po imenu sindrom slomljenog srca, koji se javlja uslijed traumatičnog emocionalnog iskustva kao što je smrt dugogodišnjeg partnera, a simptomi su bol u prsima nakon čega dolazi i do iznenadnog zatajenja srca.