Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pit ima samo dvije godine i jedno oko, ali treba mu tek jedanaest minuta da otkrije smrtonosnu minu zakopanu u kambodžanskome polju, a detektorom metala za to bi trebalo i do pet dana.


No Pit nije ljudsko biće, on je jedan iz elitnog tima štakora uvezenih iz Afrike koje u Kambodži uvježbavaju da namirišu protupješačku minu kakvih je zemlja i danas prepuna, nakon desetljeća sukoba.

Vezani članci Pazar, glavna splitska gradska tržnica (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Šokantne scene na glavnoj splitskoj tržnici: Štakori preplavili pekaru, hodaju i po policama s kruhom Razminiranje (Foto: Dnevnik.he) - 1 U tijeku razminiranje Ličko-senjske županije: "Radimo na području na kojem je poginulo najviše pirotehničara"

"Pod vedrim bi nebom bio i brži", kaže veteran u kambodžanskome razminiranju Hul Sokheng. On nadgleda školovanje 12 osoba koje će raditi s 15 velikih štakora i razminirati kambodžanska sela i obradivo zemljište.

"To su štakori spasitelji", kaže.

Bacila je štakora zmiji da je nahrani, a oni postali prijatelji

Njihov bi se rad mogao pokazati važnim za zemlju u kojoj su po vladinim podacima neeksplodirane naprave od 1979. ubile gotovo dvadeset, a ranile 44 tisuće Kambodžanaca.

Pit može nanjušiti TNT u mini. On i njegovi 'kolege', sve gambijski štakori, došli su u Kambodžu iz Tanzanije u travnju, a dovela ih je belgijska neprofitna organizacija APOPO. Za zadaću traženja mina školuju se od četvrtog tjedna života.

Na terenu za obuku Pit namiriše predmete s TNT-om, stane, malo zakopa zemlju i od dresera dobije bananu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook