Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne poduzimamo ništa

I 2015. godina mogla bi, nažalost, postati rekordna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predikcije za ovu godinu nisu blistave i vrlo vjerojatno nas opet čekaju abnormalne promjene.

Ožujak koji je iza nas ostati će zapamćen po najvišim izmjerenim temperaturama na Zemlji od početka mjerenja temperatura koje je započelo 1880. godine. No nije samo ožujak taj koji će ostati zapamćen. U prva tri mjeseca 2015. godine zabilježen je rast temperatura, te iznadprosječno toplo vrijeme.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Crveno upozorenje za svijet: Zatopljenje se približilo kritičnoj točki Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Trenutne politike nisu dovoljne: Globalno zagrijavanje značajno će premašiti dogovorenu razinu

Kako je globalno zagrijavanje pomoglo čovječanstvu?

Srednja izmjerena temperatura u ožujku iznosila je 13.6 stupnjeva Celzijevih što je za 0.85 stupnjeva više od prosječne temperature 20. stoljeća. Zanimljiv je i podatak prema kojem je rast temperature u 2002. godini bio 0.05 stupnjeva Celzijevih u odnosu na prosječnu temperaturu, piše Daily Mail.

Rast temperatura potvrđuje istraživanja o globalnom zatopljenju, a znanstvenici i dalje upozoravaju kako izgaranje fosilnih goriva utječe na ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu koji potom utječu na povećanje temperature, topljenje polarnog leda, ledenjaka i podizanje razine mora.

Oceanima će biti potrebno više tisuća godina da se oporave ako ne spriječimo klimatske promjene

Prosječna izmjerena razina Sjevernog polarnog mora manja je za čak 7,2 posto u odnosu na mjerenja između 1980. i 2010. godine, stoji u priopćenju Svjetske agencije za mjerenja.

Stručnjaci napominju kako bi temperature u 2015. mogle nadmašiti one maksimalne iz 2014. godine. Većina abnormalnih promjena zabilježena je na Pacifiku i okolnim mjestima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene