Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje predviđa rast razine mora od 30 do 100 centimetara do 2100. godine, što znači da bi veći dio Waikikia, jednog od najpoznatijih naselja na Havajima, kao i njegovih najljepših plaža bio potopljen


Klimatske promjene pronašle su novu žrtvu, prema riječima stručnjaka, slijedeći na popisu prirodnih katastrofa je jedno od najpoželjnijih mjesta za odmor na svijetu - Havaji.

Vezani članci Krešo Pandžić, klimatolog Zemlja nije bila ovako topla u zadnjih 100.000 godina: Hrvatski klimatolog objasnio zašto je zabrinjavajuće zagrije li se planet za samo stupanj više Požari u Grčkoj Svega smo se nagledali: Požari, poplave i tornada - ekstremi postaju sve učestaliji

Iako slove kao mjesto s gotovo savršenim vremenom i klimatskim uvjetima, najnovije istraživanje s havajanskog Sveučilišta Sea Grant upućuje na to da bi se otoci u Pacifiku u sljedećih nekoliko godina mogli u potpunosti transformirati, piše Huffington Post.

Jedna od najočiglednijih promjena na Havajima bila bi povećanje razine mora koja je do sada rasla od 1.3 do 3.8 cm u prosjeku svakih 10 godina. Prema podacima mjerenja u proteklih 100 godina.

Godina je toplija, vlažnija i uklapa se u scenarij klimatskih promjena

Istraživanje predviđa rast razine mora od 30 do 100 centimetara do 2100. godine, što znači da bi veći dio Waikikia, jednog od najpoznatijih naselja na Havajima, kao i njegovih najljepših plaža bio potopljen.

Ovi rajski otoci mogli bi u skorijoj budućnosti izgibiti svoje epitete te postati neprepoznatljivi, napominju stručnjaci. Prema podacima istraživanja, oceani, padaline, ekosistem ali i imunitet ljudi koji žive na ovom pacifičkom otoku, pod velikim su rizikom.

Upravo zbog svih promjena, uzrokovanih promjenom klime, turizam kakvog poznajemo danas mogao bi u potpunosti nestati.

Havaje čekaju nadprosječno visoke temperature koje će utjecati na životinje i biljke tako što će pridonijeti razvoju bolesti poput denga groznice, kolere ali i invaziju novih vrsta.

Također, najavljeno smanjenje količine vjetrova moglo bi poremetiti količinu padalina čime bi nastupilo raudoblje suše, zatim velikih padalina, a na poslijetku i poplava.

Istraživači ne mogu točno odrediti vrijeme kada bi se ove promjene zapravo mogle dogoditi, no neke, kako napominju, več su počele. Tako bi u slijedećih nekoliko godina, ova najsretnija zemlja za život, prema studiji američkog istraživačkog centra Gallup, mogla doživjeti drastične promjene.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook