Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kiša, sunce, kiša...

Hrvatski klimatolozi o čudnom vremenu ovog ljeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon kišnog lipnja i srpnja, u kolovozu nas očekuje - još malo kiše.

Nakon nekoliko suhih dana, ponovno se vraća jesenje ljeto. Meteorolozi su su ukazali na mogućnost novih kiša, lokalnih pljuskova i mjestimičnih grmljavinskih nevremena.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Mala škola prognoze Jeste li znali pod čijim su učinkom ključne prijelomne točke klimatskih promjena? Slika nije dostupna Zacrnilo se nebo Vatrogasci na brojnim intervencijama: Snažno nevrijeme pogodilo Istru, Zagreb i Zagorje

U četvrtak bi iste oborine mogle biti mjestimice izraženije, osobito na sjevernom Jadranu. Na stranicama DHMZ-a objavljeno je da će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

'Imat ćemo sve čudnija događanja s klimom jer smo definitivno ušli u zatopljenje, a u toplijem okolišu je moguće očekivati dinamičnije procese i veće razlike nego u hladnijem gdje su svi procesi usporeni', objasnio je klimatolog Sveučilišta u Zagrebu Branko Grisogono.

Iako je ovogodišnji lipanj bio topliji nego što je uobičajeno te dobio oznaku ekstremno toplog, donio je puno kiše. Uz lipanj, i srpanj je bio vrlo kišan.

Zbog čega dolazi do pojave pijavica?

U Zadru je, primjerice, palo toliko kiše da se ne pamti u stotinu godina, odnosno deset puta više od višegodišnjeg prosjeka, kazao je klimatolog DHMZ-a Krešimir Pandžić, uz napomenu da će se ta pojava u značajnoj mjeri 'utopiti' na razini godine. Nastavak kolovoza mogao bi biti nešto oblačniji i vlažniji na sjevernom Jadranu, a na srednjem i južnom Jadranu umjereniji, najavaljuje Pandžić.

Klima se i ove godine uklapa u službeni, srednji scenarij klimatskih promjena, koje se osobito očituje u Jugoistočnoj, pa i u cijeloj Južnoj Europi, dodaje Pandžić. Radi se o povećanju prosječne temperature i sve većoj sušnosti. Samo jedna od deset zadnjih godina nije u skladu s tim podacima, kaže Pandžić. On dodaje da bi ova godina bi mogla biti izuzetak, odnosno da bi mogla biti vlažnija od prethodnih.

Prema prognozama koje je dala Britanska meteorološka služba, naredna tri mjeseca mogla bi biti toplija, osobito na Jadranu, gdje se očekuje i vlažnije vrijeme od prosjeka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene