Obavijesti Video Pretražite Navigacija
igrom do zdravlja

Savjet za roditelje: Kako učiniti kapanje nosa zabavnim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi roditelji muku muče kada djetetu treba aspiratorom ispuhati nos ili mu ga pak nakapati. Higijena nosa od ''traume'' može postati zabava u nekoliko igara uz pomoć kojih će dijete shvatiti da mu kapanje nosa čini olakšanje

Nos koji stalno curi ili začepljenost nosa česta je pojava kod djece predškolske dobi pogotovo ako se nalaze u kolektivu odnosno pohađaju vrtić. U tim slučajevima mogu biti prehlađeni i do osam puta godišnje. Mnoga od njih još ne znaju sama puhati nosić, a većina higijenu nosa, poput izvlačenja sluzi s aspiratorom ili kapanje nosa, doživljavaju kao ''veliku traumu''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svake godine ista priča 3 najveće pogreške koje radimo kada smo prehlađeni Slika nije dostupna stručnjak za disanje Kada i koliko dugo bez posljedica koristiti kapi za nos

Začepljen nos čini dijete nervoznim i razdražljivim, remeti mu san i kvari apetit, pa je higijena nosa u sezoni prehlada obavezna kako bi vi i vaše dijete nastavili s normalnim životom. Spasonosno rješenje kada se radi o začepljenosti nosa nalazi se u kapima ili spreju za nos, a ključno je njihovu primjenu i općenito higijenu nosa učiniti zabavnom.

1. Igra kao spasonosno rješenje prije kapanja nosa

Mnogi roditelji muku muče kada djetetu treba aspiratorom ispuhati nos ili mu ga pak nakapati. Uvjeriti dijete u trenutku kada je bolesno i razdražljivo da mu time činite olakšanje, ponekad može biti vrlo teško, no kada se jednom roditelji i djeca uigraju u kapanju nosa i dijete shvati koliko mu je bolje kada je nos prohodan to postaje rutinska stvar, nekima čak i zabava.

Evo kako higijena nosa od ''traume'' može postati zabava:

Važno je prvo opustiti dijete, odnosno zabaviti ga s nečim što ga opušta. To može biti crtanje, čitanje slikovnice ili spremanje autića u garažu. No, ako još niste pronašli način koji 'pali' kod vašeg mališana, pokušajte s igrom u kojoj medvjedić ili najdraži plišanac glumi bolesnika.

Zajedničkim snagama očistite medi nosić po svim fazama pa će tako dijete uvidjeti da to nije ništa strašno. Kad se uvjeri da medu nije ništa boljelo, tu nastupate vi.

Bitno je prvo nos nakapati fiziološkom otopinom, zatim ispuhati ili isisati sekret, ponovno isprati fiziološkom, pa nakon toga primijeniti kapi ili sprej za nos. Vrlo je važna njihova pravilna primjena kako bi sačuvali zdravu sluznicu nosa i ubrzali liječenje. Kapi i sprejevi ne smiju se koristiti duže od 5 dana, a u slučaju potrebe za duljim korištenjem obratite se svom liječniku.

Kako kroz igru naučiti dijete puhati nos

Djecu bi što prije trebalo naučiti kako ispuhati sekret iz nosa što je prvi korak kad je o higijeni nosa riječ. Neka djeca kreću u školu, a da ne znaju ispuhati nos dok neka to nauče i prije druge godine života. Ipak, stručnjaci smatraju da je dijete od 2. godine dovoljno zrelo kako bi tu radnju pravilno naučilo i usvojilo. Vježbe vezane uz higijenu nosa preporučaju se raditi kada je dijete zdravo i raspoloženo kako bi, kada dođe trenutak kada su mu te vještine zaista potrebne, sve bilo lakše.

Objasnite djetetu kako puhati nos tako da vježbate prvo puhanje kroz usta pa ga zatim zatražite da to isto pokuša učiniti s nosom. Puhanje vježbajte na svjećici, a kada savlada puhanje kroz usta neka zrakom iz nosa pokuša ugasiti svjećicu.

Zatim mu možete na stol staviti male loptice od komadića papirnate maramice i neka ih pokuša otpuhivati nosom. Ova zabavna igra samo je uvertira za trenutak kada ćete djetetu pružiti maramicu i reći mu da ispuše prvo jednu nosnicu tako da prstićem stisne drugu, pa isto napravi i s drugom. Djetetu ćete možda to u početku raditi vi, no ubrzo će savladati pravilnu tehniku puhanja nosa i time riješiti pola posla kada je o higijeni nosa riječ.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene