Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svake godine ista priča

3 najveće pogreške koje radimo kada smo prehlađeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlazite li na posao prehlađeni, liječite li se na ''svoju ruku'' duže nego što bi trebali i ne perete li često ruke radite pogreške koje nam otežavaju i produljuju bolest.

Svake godine ista priča; temperature se snižavaju, boravimo u zatvorenim prostorima koji se ne zrače dovoljno, netko u našoj blizini se prehladi i kreće lančana reakcija. Tada spašavamo što se spasiti da; jačamo imunitet, trpamo se voćem i povrćem, tražimo spasonosno rješenje u obližnjoj ljekarni, no i dalje, kada smo prehlađeni, radimo pogreške koje nam otežavaju i produljuju bolest.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stručnjak za disanje Kada i koliko dugo bez posljedica koristiti kapi za nos Slika nije dostupna stručnjak za disanje Sezona hunjavica: 3 ključna savjeta kako održavati higijenu nosa kod prehlade

1. Ne ostajemo kod kuće

Čini se kako se kod prehlada mnogi drže one stare izreke 'Prehladu treba prehodati, a gripu preležati.' jer odlaze na posao kada su prehlađeni. Naravno, teško je ostati doma svaki put kada imamo začepljen nos ili kašljemo i to cijelo vrijeme dok nam takvo stanje traje jer prehlađeni možemo biti i do nekoliko puta godišnje, no imate li i manju temperaturu, povraćate li ili vas muči proljev preporuča se ostati kod kuće. U tim slučajevima, ali i u onima obične prehlade savjetuje se mirovanje, izlaganje što manjem naporu, više sna i odmora. Ne samo da će odlazak na posao, vježbanje ili obavljanje svakodnevnih obveza kao inače odužiti bolest, već ćete zarazu širiti na ljude oko vas i stvoriti začarani krug.

2. Nepravilno korištenje lijekova

Kada je riječ o prehladama i gripama često spasonosno rješenje nalazimo u obližnjoj ljekarni uz liječenje kod kuće kao što je uzimanje puno tekućine u obliku vode, prirodnih sokova, hranjivih juha i biljnih čajeva te već spomenuto mirovanje. Kako bi ubrzali izlječenje prehlade mnogi posežu za antibioticima od kojih im ne bude bolje jer oni djeluju samo protiv bakterija, a prehlade i gripe su uzrokovane virusima.

Otežati liječenje prehlade možete i s nepravilnim korištenjem kapi za nos.

Otežati liječenje prehlade možete i s nepravilnim korištenjem kapi za nos. Da bi kapi ili sprej za nos bili učinkoviti nužno ih je koristiti pravilno i ne dulje od 3 do 5 dana bez nadzora liječnika. Neispravno korištenje kapi za nos isušuje sluznicu i ne rješava adekvatno problem začepljenog nosa.

Najčešća pogreška koju radimo pri korištenju kapi za nos je da ih primjenjujemo u stojećem položaju. Kapi se tako slijevaju u grlo i ostavljaju gorki okus, a istovremeno ne dopiru na mjesto na kojem bi trebale djelovati. Isto tako, prije primjene uvijek treba dobro očistiti nos fiziološkom otopinom zbog koje neće doći do prekomjernog isušivanja sluznice nosa.

Kapi je poželjno nanositi u ležećem položaju tako da glavu zabacite jako unatrag i nagnete se na jednu stranu, nakapate 1-2 kapi u nosnicu na toj strani i ostanete u tom položaju oko 20-ak sekundi kako bi lijek mogao doći do željenog mjesta. Potom isti postupak ponovite i na drugoj strani.

Za sprej je postupak malo drugačiji i njih je poželjno primjenjivati u stojećem položaju. Nešto lijeka prije upotrebe ištrcajte u zrak dok se ne pojavi fino raspršena maglica pa nagnite glavu naprijed na prsa, stavite nastavak u nosnicu u pravcu vanjske stjenke nosa, uštrcajte dozu i udahnite kroz nosnicu. To isto ponovite na drugoj nosnici. Poslije upotrebe važno je obrisati aplikator maramicom iz higijenskih razloga.

3. Ne peremo ruke dovoljno često

Ljudi većinom peru ruke nakon obavljanja nužde, prije jela i kada im ruke izgledaju prljavo, dok ostatak vremena ne obraćaju previše pažnju na higijenu ruku. Koliko puta nesvjesno tijekom dana dirate razne površine dostupne i drugima, radite na tipkovnici na kojoj ima više bakterija od zahodske školjke, stavljate u ili na usta olovke i prste, ne pomišljajući da prije operete ruke.

Šteta, jer povećanim pranjem ruku, pogotovo u sezoni prehlada i gripa, možemo spriječiti takve vrste zaraze. Stvorite naviku pranja ruku svakih par sati bez obzira izgledaju li vam ruke prljavo ili ne, a ako vam to prilike u određenom trenutku ne dopuštaju, uz sebe nosite dezinfekcijsko sredstvo za ruke.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene