Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljiv dodatak

VIDEO: Profesor s 'očima' na glavi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok je za većinu izraz 'oči na leđima' samo šala, profesor Sveučilišta u New Yorku sve je bliži ostvarenju ove ideje u stvarnom životu.

Pročitajte i ovo Vjačeslava Morozova Špijunski skandal Profesor uhićen pod optužbom za špijunažu: "Ruske obavještajne službe žele se infiltrirati” Odluka o istražnom pritvoru profesoru - 3 Na bolovanju je Preokret u slučaju tučnjave u strukovnoj školi: Profesor ostaje raditi, učenicima opomena pred isključenje

Wafaa Bilal profesor je fotografije podrijetlom iz Iraka. Nedavno je u sklopu umjetničkog projekta, koji je zatražio muzej iz Dohe, na stražnji dio lubanje kirurški ugradio kameru. 'Ovo će izložiti neizgovorene uvjete s kojima se suočavamo', rekao je Bilal i dodao kako će jedan ovakav projekt pokrenuti dijalog o nadzoru, prenosi CNN.

>> VIDEO: Otac i sin kamerom snimili rub svemira

Projekt nazvan 'The 3rd I', odnosno treće oko, svakodnevno će u razdoblju od jedne godine koristit kameru na Bilalovom potiljku na način da će se svaku minutu fotografirati njegove životne situacije. Fotografije će zatim biti objavljene u Mathafu, arapskom muzeju suvremene umjetnosti, na izložbi naziva 'Told/Untold/Retold'.

Problem privatnosti

Kamera veličine palca montirana je na ploču od titana koja je smještena na stražnji dio Bilalove glave. Kamera je zatim kabelom povezana s računalom koje on nosi u torbi posebno dizajniranoj za ovu situaciju. Osim što je na ovaj način htio izgubiti subjektivnost svjesnog fotografiranja, želio je zabilježiti svakodnevne zemaljske slike. Projekt je pokrenuo i pitanje privatnosti s obzirom da je kamera prisutna na svakom predavanju.

Vodstvo Sveučilišta pokušalo je ublažiti zabrinutost zahtijevajući da tijekom predavanja profesor stavlja poklopac na objektiv. John Beckman, glasnogovornik Tisch škole umjetnosti, gdje je Bilal zaposlen, izjavio je kako smatraju da njegov umjetnički izričaj ima visoku vrijednost, ali da se ozbiljno shvaća i problem privatnosti koje je pokrenuo ovaj projekt.

Oduvijek ima ideje drugačije od drugih

Inače, nije riječ o prvom upuštanju Wafaa Bilala u u kontroverzne i neobične stvari. Tijekom 2007. godine radio je na projektu naziva 'Domaće napetosti' unutar kojeg je virtualnim korisnicima dao ga gađaju kuglicama, a The Chicago Tribune imenovao ga je zbog toga umjetnikom godine, nazvavši ovaj projekt najoštrijim djelom političke umjetnosti. Sam Bilal izjavio je kako svojim radom želi ispitivati šire ideje, a samog sebe vidi kao zrcalo koje reflektira socijalne probleme koji se inače ignoriraju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene