Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preživjele potres na Novom Zelandu

Zlatne ribice pronađene nakon 134 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dom zlatnih ribica Shaggy i Daphne bio je akvarij u knjigovodstvenom uredu u Christchurchu. Nakon što je razorni potres u veljači pogodio taj novozelandski grad i ubio 181 osobu, njihova vlasnica je mislila da ih više nikada neće vidjeti.

Ribice su puna četiri i pol mjeseca provele zatočene u svojem akvariju bez da ih je itko hranio ili čistio filter za vodu i kisik. Knjigovodsveni ured nije radio, sve je unutra bilo u rasulu. No, srećom po njih živjele su u velikom, 100-litarskom akvariju prepunom biljaka. Tek 6. srpnja vlasnicima su vlasti dozvolile da uđu u ured uz pratnju i pokupe svoje stvari.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potres pogodio Novi Zeland dok se bori s ciklonom Gabrielle Nakon užasnog ciklona Novi Zeland pogodio jak potres: ''Zgrada se ljuljala 30 sekundi s jedne na drugu stranu''

'Kada smo ušli u ured nisam željela ni gledati u smjeru gdje je bio akvarij. Nisam željela vidjeti mrtve ribe. No tada je netko od ljudi zaduženih za sigurnost koji su ušli s nama rekao da su žive, da plivaju', kazala je vlasnica ribica Vicky Thornley.

Stručnjaci kažu kako zlatne ribice dugo mogu preživjeti hraneći se algama sa stakla i kamenja te da neke vrste bakterija vodu mogu dulje vrijeme održavati čistom.

Kada je potres pogodio Christchurch u akvariju je bilo šest zlatnih ribica. Dok su 'preživjeli' pronađeni, u akvariju nije bilo ni traga tri ribice, a jedna je plutala mrtva.

'Pretpostavljam da su preživjele pojele one koje su uginule', kazala je gđa. Thornley.

Ribe su naime, svejedi. 'Koliko dugo mogu preživjeti bez hrane ovisi o temperaturi. Što je hladnija voda i što manje se kreću i potreba za hranom se smanjuje', kazao je stručnjak za zlatne ribice Bob Ward.

Iako im je boja malo izblijedjela, vjerojatno zbog nedostatka svjetla, ribice su bile potpuno u redu. Gđa. Thornley ih je izvadila iz akvarija i ponijela ih kući u staklenci. Dala ih je svom 5-godišnjem sinu Joshui koji je u svom akvariju kod kuće već ima dvije ribice - Scoobyja i Freda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene