Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ove bi fotografije izvanzemljanima trebale dosta otkriti tko smo i što smo za prvi put.


Kada su 1977. godine djelatnici NASA-e u svemir poslali čuvene sonde Voyager 1 i Voyager 2, nisu ih samo opremili tehnikom koja nam i sada šalje izuzetno korisne podatke, već su na njih zalijepili i aluminijske kutije.

Vezani članci Sat za planet Zemlju I hrvatski gradovi utonuli u mrak: Diljem svijeta obilježio se Sat za planet Zemlju Slike iz svemira (Foto: Twitter) - 30 Astronauti podijelili fotografije nad kojima bismo se svi trebali zamisliti

Za te kutije do sada nisu svi čuli, a što je velika šteta jer se u njima nalaze takozvane Zlatne ploče koje će nas možda jednog dana predstaviti nekoj našoj svemirskoj braći i sestrama kada na njih nalete.

Za sastavljanje tih ploča bio je zadužen američki astronom i popularizator znanosti Carl Sagan, koji je kao medij izabrao fonograf te na njega, i to nakon šest tjedana dogovaranja s odborom, postavio 116 fotografija, pozdrave na više od 50 jezika i kompilaciju zvukova s naše planete.

'Izvanzemaljski reptili su me otimali i silovali na Mjesecu'

Družina je ujedno na fonograf uvrstila i 90 minuta glazbe iz svih dijelova svijeta, a kao zanimljivost navedimo da se među pjesmama trebala naći i 'Here Comes the Sun' od The Beatlesa.

Nažalost, taj je hit naposljetku izbačen jer The Beatlesi nisu uspjeli dobiti dozvolu svoje diskografske kuće, pa će za njih izvanzemljani moći doznati tek kada jednom 'svrate do nas na kavu'.

Isto vrijedi i za ratove, siromaštvo, bolesti, kriminal, ideologije i religije, jer su Sagan i ostali članovi odbora odlučili izvanzemljane ne opterećivati mračnom stranom naših lica za prvi put.

TAJNA SVEMIRSKE PRAŠINE Pronađena bakterija koja 'traži priliku da postane patogena'

Bilo kako bilo, portal Vox predstavio je u srijedu svih 116 fotografija koje bi izvanzemaljanima trebale reći tko smo i što smo, pa svakako savjetujemo da i vi pogledate što će prilikom prvog kontakta doznati o nama.

Priči je zgodno dodati i to da se na fonografu nalazi i pozdrav tadašnjeg predsjenika Sjedinjenih Američkih Država Jimmyja Cartera, kao i to da će Zlatne ploče vrlo vjerojatno nadživjeti sve što je ikada stvoreno na Zemlji. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook