Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Imamo dokaze

Riješen misterij o plavušama; jesu li glupe kao u vicevima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promjenom samo jednog slova u zapisu DNA brineta se pretvara u plavušu.

Tko barem jednom nije čuo vic o glupoj plavuši? I nasmijao se, naravno. No, znanstvenici su stali u obranu plavuša i dokazali – nisu gluplje od crnki ili brineta.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Nova istraživanja pokazuju da boju kose uvjetuje zapis u genetskom kodu, piše Daily Mail. Prema onome što su utvrdili akademici sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, promjena samo jednog slova u DNA kodu pretvorit će brinetu u plavušu, i neće imati nikakvog utjecaja na njezin mozak, odnosno inteligenciju.

Studija dokazuje da je boja kose potpuno neovisna o bilo kojoj drugoj osobini pa je tvrdnja da je plava kosa pokazatelj niže inteligencije, poručuju, znanstvenici, skroz 'plitka'.

Profesor David Kingsley kaže: 'Genetski mehanizam koji kontrolira boju kose, pa tako i onu plavu, nema utjecaja na niti jedan drugi dio tijela.'

VIDEO Egipat: Kada plavuša prošeta kampusom u Kairu...

Sljedeća zanimljiva stvar do koje su znanstvenici došli baveći se plavušama je da svijetla boja kose nije povezana s bojom očiju. To znači da plava kosa i plave oči nisu genetski povezani.

Eksperiment s miševima pokazao je da će se promjenom na genu, kojeg su nazvali Kit, rađati oni sa svijetlim, zlatnim dlakama. Uspoređujući ih sa tamnim miševima, znanstvenici su utvrdili kako je kod njih aktivnost Kita oko 20 posto manja.

David Kingsley, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Nature Genetics, kazao je: 'Ovo je dobar primjer kako se finim ugađanjem na genima mogu proizvesti različite osobine.'

Kit gen nije samo zadužen za razvoj stanica koje određuju boju, odnosno pigment, već može utjecati na matične stanice krvi , sperme ili jajašaca te na crijeva.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene