Boeing P-8 Poseidon zrakoplov je koji je sudjelovao u potrazi za nestalim malezijskim zrakoplovom. Unatoč svojim prednostima nije bio taj koji je pronašao trag...


Boeing P-8 Poseidon višenamjenski je zrakoplov koji je dio američke vojske od studenog 2013. godine. Zamjenio je P-3 Orion, a među ostalim može služiti za izvještavanje, nadzor i izviđanje. Ističe se svojim nadzornih sposobnostima zbog čega su ga Sjedinjene Američke Države odlučile koristiti kao pomoć u potrazi za nestalim malezijskim letom MH370, piše Business Insider.

A zašto je riječ o najboljem zrakoplovu za nadzor?

Vezani članci Slika nije dostupna Kako izgleda potraga za MH370? Lociranje je teško, ali izvlačenje će biti još teže Slika nije dostupna Potraga za letom MH370: 'Uvjereni smo da smo locirali crnu kutiju'

U pretraživanju se oslanja na višestruke senzore. Potraga započinje radarom, a zatim prelazi na naprednu optiku zrakoplova koja može zumirati površinu valova. Kada Poseidon otkrije mogući cilj, avion se može spustiti na 300 metara visine i skenirati površinu pomoću radara i kamera.

Za nevjerojatnu sposobnost nadzora velikim dijelom je zaslužan radar instaliran u nosu zrakoplova.

Opremljen je i radiohidroakustičkim plovkom koji omogućuje operatoru da sluša pokrete broda ili olupine pod valovima. Unutrašnjost kabine opremljena je s do sedam konzola za operatore.

Sposoban je i za učinkovito izviđanje ciljeva na zemlji, a jedna od primarnih funkcija mu je elektroničko ratovanje, što znači da može pomoći u točnom određivanju neprijateljskih radara i tako drugim zrakoplovima omogućiti da ih izbjegnu ili unište.

P-8 je i naoružan bombama, raketama i torpedima koji mogu biti učinkovito lansirani s velikih namorskih visina.

Raspon ovog zrakoplova je nevjerojatan. Tijekom potrage za malezijskim zrakoplovom jednim letom je obuhvatio 1.200 četvonih milja s kapacitetom da pokrije još.

Sjajan je, ali...

Ipak, nije uspio pronaći nikakve tragove nestalog zrakoplova, dok je kineski Ilyushin IL-76 uočio dva moguća komada olupine. Postoje izvješća i da P-8 nije učinkovit kao P-3, ali iz mornarice su poručili kako rade na softverskim rješenjima. Unatoč mogućim propustima mornarica planira kupiti 113 primjeraka ovog zrakoplova. Narudžbe su stigle i iz Indije i Australije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook