Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Talijanski arheolozi tvrde

'Marko Polo nikada nije došao do Kine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najvećih istraživača u povijesti, Marko Polo, mogao bi biti prevarant, barem tako tvrde talijanski arheolozi.

Tim talijanskih arheologa sa sveučilišta u Japanu tvrdi kako Marko Polo najvjerojatnije nikada nije putovao istočnije od Crnoga mora. Smatraju kako je Polo zapravo 'pokupio' priče o tajanstvenoj zemlji Orijenta od svojih kolega trgovačkih putnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uspješan posao Australiju zamijenio hrvatskim otokom i oduševio fenomenalnom idejom Slika nije dostupna Prevezen 'Markom Polom' Papamobil na proputovanju kroz Split

Opisujući mu Japan, Kinu i Mongolsko cartsvo, Polo je napisao knjigu 'Putovanja Marka Pola' opisujući Perziju, Aziju i Daleki istok između 1271. i 1291. godine.

Arheolozi tvrde kako postoji niz nedosljednosti i netočnih podataka u Polovom opisivanju pokušaja Kublaj Kana da osvoji  Japan 1274. i 1281. godine. Uočili su kako se detalji iz ova dva pokušaja miješaju i oni koji pripadaju prvom pojavljuju se u opisivanju drugog i obrnuto.

Voditelj arheološkog tima profesor  Daniele Petrella rekao je da je 'Polo opisao kako je Kublaj Kanovu flotu pogodio tajfun prije nego su došli do japanske obale'. 'No, to se uistinu i dogodilo, ali 7 godina kasnije,1281. Kako je moguće da svjedok pobrka događaje koji su se dogodili u razmaku od 7 godina?' pita se profesor Petrella.

Također, ostaci flote u blizini japanske obale ne odgovaraju opisu koji se pojavljuje u Polovoj knjizi.

Polo koristi riječ 'chunam', što na kineskom i mongolskom ne znači ništa . To je ustvari perzijska riječ, a u većini opisa lokalnih mjesta koristi perzijske termine za kineska i mongolska imena mjesta.

Knjigu 'Putovanja Marka Pola' napisao je njegov zatvorski cimer Pisa, kojemu je Polo diktirao riječ po riječ. Stoga ostaje otvorena i opcija kako je Pisa 'uljepšao' neke priče.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene