Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Budući da je građanima Siene njihova četvrt svetinja, odnosno da među kvartovima već stoljećima traju trzavice, povod tučnjavi mogla je biti i samo jedna kriva riječ.


Palio, gotovo osam stotina godina staro konjičko nadmetanje u kojemu sudjeluju predstavnici 10 od 17 gradskih četvrti u Sieni, ove je godine dobilo krvavi epilog jer je došlo do masovne tučnjave tek što je pobjednik prošao kroz cilj.

U općoj su tučnjavi sudjelovali pripadnici dvaju i inače zavađenih četvrti, a situaciju su naposljetku uspjeli primiriti karabinjeri koji su vlastitim tijelima napravili tampon zonu.

Agresivnog motoristu je bejzbol palicom 'izliječio' od želje za tučnjavom

Palio je u Sieni uvjerljivo najvažniji događaj, a jahači svoje kvartove predstavljaju dvaput godišnje, 2. srpnja i 16. kolovoza (ove godine je utrka održana 17. kolovoza zbog lošeg vremena).

Na službenoj stranici tog natjecanja se između ostalog može pročitati da je građanima Siene njihova četvrt svetinja (granice četvrti su utvrđene 1729. godine), odnosno da se ljubav prema svome dijelu grada izdiže čak i iznad ljubavi prema državi i(li) crkvi.

Pa ako je tome uistinu tako, onda i ne čudi što s vremena na vrijeme zaiskri. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook