Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bit će dopušteni samo usisavači čija snaga ne prelazi 1600 vati.


Europska unija najavljuje kako će od 1. rujna zabraniti proizvodnju i uvoz usisavača koji imaju motore jače od 1 600 vati. Cilj je, kako kažu, povećati ekološku prihvatljivost.

Vezani članci Princeza Diana (Foto: Profimedia) Svjedok tragične smrti Lady Di otkrio dosad nečuvene detalje kobne noći: "Rekli su mi da šutim" Slika nije dostupna Vijeće EU: Hrvatska sama protiv svih

No, čini se da će na listi 'zabranjenih usisavača' završiti pet od sedam modela usisavača s liste 'Best Buy', s obzirom da im snaga prelazi ovo ograničenje.

Ta je odluka, piše Daily Mail, razljutila proizvođače. Oni smatraju kako slabi usisavači neće biti energetski učinkoviti, već će suprotno tome biti neučinkoviti u čišćenju. S time se slažu i ostali kritičari te dodaju kako će se usisavati duže i na taj načini trošiti jednaka količina energije.

Europska unija uz to po prvi put obvezuje da usisavači imaju energetske naljepnice, s kategorijama energetske učinkovitosti od A do G. Naljepnice će pokazivati razinu potrošnje energije, kvalitete usisavanja i ispuštanja prašine. Testiranje se, međutim, ostavlja samim proizvođačima.

James Dyson, vlasnik tvornice usisavača, smatra da će naljepnice davati krivu sliku o kvaliteti usisavača. Naime, neće sadržavati informacije o trošku na vrećice i filtere koje neki usisavači još uvijek koriste. Iako njegova tvornica ne proizvodi usisavače jače od 1 400 vati, proizvodi one kojima vrećica ne treba. Najavljuje kako će se obratiti Europskom sudu radi pravne ocjene takvog prijedloga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook