Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A koji vi imate?

Evo kakve usisavače EU zabranjuje od 1. rujna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bit će dopušteni samo usisavači čija snaga ne prelazi 1600 vati.

Europska unija najavljuje kako će od 1. rujna zabraniti proizvodnju i uvoz usisavača koji imaju motore jače od 1 600 vati. Cilj je, kako kažu, povećati ekološku prihvatljivost.

Pročitajte i ovo Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona Selfie - 3 Sve za lajk! Selfie opasan po život: Ljudi zbog njih padaju s visina, stradavaju u prometu te se i utapaju

No, čini se da će na listi 'zabranjenih usisavača' završiti pet od sedam modela usisavača s liste 'Best Buy', s obzirom da im snaga prelazi ovo ograničenje.

Ta je odluka, piše Daily Mail, razljutila proizvođače. Oni smatraju kako slabi usisavači neće biti energetski učinkoviti, već će suprotno tome biti neučinkoviti u čišćenju. S time se slažu i ostali kritičari te dodaju kako će se usisavati duže i na taj načini trošiti jednaka količina energije.

Europska unija uz to po prvi put obvezuje da usisavači imaju energetske naljepnice, s kategorijama energetske učinkovitosti od A do G. Naljepnice će pokazivati razinu potrošnje energije, kvalitete usisavanja i ispuštanja prašine. Testiranje se, međutim, ostavlja samim proizvođačima.

James Dyson, vlasnik tvornice usisavača, smatra da će naljepnice davati krivu sliku o kvaliteti usisavača. Naime, neće sadržavati informacije o trošku na vrećice i filtere koje neki usisavači još uvijek koriste. Iako njegova tvornica ne proizvodi usisavače jače od 1 400 vati, proizvodi one kojima vrećica ne treba. Najavljuje kako će se obratiti Europskom sudu radi pravne ocjene takvog prijedloga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene