Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudi li vas rezultat?

Istraživanje pokazalo: Šefovi su pod manjim stresom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šefovi imaju niže razine stresa svojih zaposlenika, pokazala je studija koju su proveli stručnjaci s Harvarda i Stanforda.

U izvješću se navodi da je poznata Shakespeareova tvrdnja da je najteže okrunjenoj glavi u stvarnosti vrlo rijetka jer ljudi koji 'nose krunu' obično su manje pod stresom od svojih 'podanika'.

Istraživanje, koje je objavljeno u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, vodili su James Gross, profesor psihologije na Sveučilištu Stanford i Jennifer Lerner, profesorica javne politike i managementa s Harvarda, a ono je pokazalo da su vodeći položaji izravno povezani s manjom razinom stresa.

>> Hrvatski se radnici najviše vole smijati dogodovštinama kolega, a najmanje nadređenima

'Mi živimo kao društvena bića u slojevitom društvu. Naš relativni status u skupini nesrazmjerno utječe na našu sreću i dobrobit', komentirao je Gross. Stručnjaci sa Stanforda i Harvarda analizirali su količine kortizola, hormona stresa, kao i osjećaj razine anksioznosti sudionika istraživanja, u skupini koja nije često predmet studija - vojnih dužnosnika

Autori su rekli da je teško utvrditi razinu stresa jer razina kortizola i anksioznosti nisu automatski povezani, ali da su otkrili da ta oba čimbenika ukazuju na to da su šefovi pod manjim stresom te da im je stres manji što imaju veće ovlasti. (Hina)

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene