Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predbožićna studija

ZAPANJUJUĆI PODACI: 45 Amerikanki tvrdi da su BEZGREŠNO začele

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studija je pokazala da su žene koje su tvrdile da su začele kao djevice malo znale o seksu i kontracepciji.

U znanstvenoj studiji objavljenoj u božićnom izdanju britanskog medicinskog časopisa BJM stoji kako gotovo jedan posto mladih Amerikanki tvrdi da su ostale trudne kao djevice, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Autori zanimljive studije tvrde kako takve znanstveno nemoguće tvrdnje pokazuju da znanstvenici moraju paziti kada interpretiraju izjave koje ljudi daju tijekom istraživanja.

Na temelju intervjua obavljenih sa 7870 žena i djevojaka starih između15 i 28 godina, ispostavilo se da se čak 45, od ukupno 5340, trudnoća zabilježenih tijekom godina, dogodilo ženama koje su trvdile da su začele bez pomoći muškaraca. Brojka ne uključuje trudnoće koje su rezultat umjetne oplodnje.

Djevojke su tijekom 14 godina davale osobne podatke

Tijekom proučavanja navodno djevičanskih trudnoća, znastvenici sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini analizirali su podatke prikupljene tijekom dugotrajne studije o zdravlju adolescenata.

Djevojke su bile stare od 12 do 18 godina kada su postale dio studije 1995. godine, a onda su tijekom idućih 14 godina bile više puta ispitivane o zdravlju i ponašanju. Na dio pitanja o svojoj seksualnoj povijesit odgovarale su putem računala kako bi ih se potaknulo da budu što iskrenije.

Žene, njih 45, koje su ostale trudne unatoč, kako su tvrdile, činjenici da su djevice na nekoliko su se načina razlikovale od svojih vršnjakinja koje su priznale da su ulogu u njihovom rađanju imali muškarci.

Od njih 45, 31 posto je priznalo da je potpisalo obećanje čednosti, a 15 posto ih je ptopisalo zakletvu prema kojoj će ostati djevice do braka.

Također, riječ je o ženama koje su češće bile u skupini koja je nikada ili rijetko s roditeljima razgovarala o seksu i kontracepciji, a malo su znale o korištenju kondoma.

Inače, tijekom istraživanja ženama nije postavljano direktno pitanje jesu li rodili kao djevice. Odgovarale su na odvojena pitanja o svom djevičanstvu i trudnoći.

Znanstvenici su objasnili kako su žene podatke unosile u računalo i mnoge možda nisu ni znale da daju nedosljedne odgovore. Naime, netko je možda jednostavno pobrkao datume događanja kao što su sklapanje braka ili rođenje djeteta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene