Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A što to znači?

Evo što se događa uslijed dugogodišnjeg pušenja marihuane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio mozga je manji, ali ima nešto što to kompenzira.

Znanstvenici su nedavno kombinacijom snimaka magnetne rezonance usporedili izgled mozga osoba koje već godinama bar jednom tjedno puše marihuanu s mozgom onih koji marihuanu nisu konzumirali.

Pročitajte i ovo Zaplijenjena marihuana Na području Kaštela Kada ih je ugledao, pokušao je pobjeći: 29-godišnjaku policija oduzela pozamašnu količinu droge Ilustracija Iza rešetaka Policija otvorila hladnjak i ugledala neočekivani prizor: "Bilo je to iznenađujuće veliko otkriće"

Kod osoba koje su godinama pušile travu smanjen je orbitofrontalni korteks, dio mozga koji procesuira emocije i ima ključnu ulogu u donošenju odluka, piše Business Insider.

Do predoziranja marihuanom dolazi nakon 750 kg popušenih u 15 minuta!

Osim toga, povećan je broj neuronskih veza koje prolaze kroz to područje mozga, vjerojatno kao kompenzacija zbog smanjenog orbitofrontalnog korteksa. Upravo te veze pušačima pomažu da nadiđu probleme povezane s konzumiranjem marihuane, kao što je nemogućnost trajnih ljubavnih veza ili nedovoljna motiviranost pri traženju zaposlenja.

Znače li ovi rezultati da se konzumentima nakon nekoliko godina smanji mozak i pada IQ? Ne baš. Ali nitko zapravo ne zna što znače ovi rezultati. 'Ne možemo sa sigurnošću reći što se ovdje događa', rekla je voditeljica istraživanja Francesca Filbey sa Sveučilišta u Teksasu.

Ovo je prvo istraživanje vezano uz dugogodišnje konzumiranje marihuane a obuhvaća 110 ispitanika, 62 konzumenta i 48 nekonzumenata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene