Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ćirin bijeli šal u Vremenskoj kapsuli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za 100 godina, kada se otvori Vremenski trezor, buduće generacije imat će

dokaze brojnih sportskih uspjeha – prepoznatljiv bijeli šal Miroslava Blaževića, uspomenu na ulazak Mirka Novosela u Hall of Fame, dres Dražena Petrovića…

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TERET SNOSI I HNB? Zbog lihvarenja optužena Zagrebačka banka i dvoje djelatnika: Poznati detalji višemilijunske prevare PR MOJ ZABA START Koji su najbolji poduzetnički, društveni, kulturni i znanstveni projekti u Hrvatskoj?

Ostavljam ovaj šal za svoje praunuke kao sjećanje na epohu kada im je pradjed bio živ, rekao je Miroslav Ćiro Blažević koji je uoči početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu pohranio u Zagrebačkoj banci svoj zaštitni znak - prepoznatljivi bijeli šal - na stogodišnje čuvanje u Vremenski trezor. Ovom prilikom prognozirao je i ishod utakmice Brazil – Hrvatska: „Naši će pobijediti“.

U ostavljanju predmeta u Vremenski trezor, g. Blaževiću pridružili su se i drugi slavni hrvatski sportaši. Mirko Novosel ostavio je fotografiju kada je primljen u Hall of Fame te video i knjigu s primanja, a Aleksandar Petrović predao je dres najboljeg našeg košarkaša Dražena Petrovića iz 1992. i olimpijsku medalju „kao podsjetnik na uspješne dane hrvatske košarke“. Svoje uspomene pohranili su i stolnotenisač Zoran Primorac (stolnoteniski reket i tri loptice „da ostavim nešto što je obilježilo moj život“) te plivači Gordan Kožulj (fotografiju obitelji jer je „obitelj najvrjednija stvar koju posjedujem i najvažnija koju želim sačuvati za budućnost“) i Ana Sršen (album sa slikama „za reminiscenciju budućim naraštajima“).

Kako bi buduće generacije mogle vidjeti što se to stvaralo u ovom vremenu, uz sportaše, svoja djela u Vremenskom trezoru ostavile su i modne kreatorice Ivana i Marijana Omazić (haljina i projekt Adrian „zato što je inspiracija iz koje potječe predmet stara 100 godina i želimo je ostaviti za idućih 100”). Modni kritičar Boris Banović predao je knjiga Vodič za urbane frajere i majica „2B Boris Banović „budući da je teško staviti sve tvoje proizvode i, naravno, komentare“), a pjevač Marko Tolja partituru pjesme Ljubav u boji „zato jer mi ta pjesma puno znači i volio bih da se neki moj praunuk sjeti kako je pranono nekada pjevao i pisao“. Pjevač Najboljih hrvatskih tamburaša Stanko Šarić pohranio je notni zapis jer „želim provjeriti kako će ove pjesme podnijeti sljedećih 100 godina“. Božo Crnjac, vlasnik restorana Okrugljak i Dubravkin put, i Daniela Gajski, urednica kuharice recepata stogodišnje tradicije restorana Okrugljaka ostavili su kuharica Okruglih 100 “u želji da sačuvamo bogatu tradiciju zagrebačkog i hrvatskog stola”).

Inače, u Vremenski trezor svoje premete, fotografije ili poruke besplatno mogu pohraniti svi građani, udruge i pravne osobe bez obzira jesu li klijenti Zagrebačke banke, a Banka će ih čuvati sljedećih 100 godina. Sredinom rujna kapsula će se zatvoriti, a njezino otvaranje bit će 2114. godine - kada će se svi predmeti ponovno postati dostupni javnosti, a čuvani paket će se predati nasljednicima, odnosno osobi koja na uvid donese certifikat.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene