Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korejski istraživači tvrde

BIGFOOT pronađen još 2009. godine?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bigfoot je pronađen i to 2009. godine. Na to barem upućuje pametni računalni alat koji razaznaje istinite od lažnih glasina na Twitteru.

Obzirom na količinu dezinformacija na društvenim mrežama korisnicima istih dobro bi došao pametni alat kojim bi mogli filtrirati prave od lažnih informacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje na Oxfordu DNA analiza potvrdila: Ovo čudovište postoji, a znanstvenici ga idu uhvatiti živog Slika nije dostupna Nakon 25 godina VIDEO Snimio mitsko čudovište?! - 'Ovo je najčišća snimka koju sam u životu vidio'

Sejeong Kwon i njegovi kolege s korejskog Naprednog instituta za znanost i tehnologiju u Daejeonu, dizajnirali su sustav umjetne inteligencije, za koji tvrde, da u 90 posto slučajeva prepoznaje pravu od lažne informacije na Twitteru.

VIDEO Američki stručnjaci tvrde: OVO je dokaz da 'bigfoot' postoji

Ako se ugradi u socijalne mreže, mogao bi pomoći mnogima u tome da se ne blamiraju širenjem neprovjerenih, odnosno neistinitih informacija, prenosi New Scientist.

Kwonov sustav analizirao je jezik korišten u više od 100 glasina na Twitteru, neke od kojih su kasnije potvrđene, a druge opovrgnute, i koje su postale viralne na toj društvenoj mreži u protekle tri i pol godine.

Istraživački tim otkrio je kako lažne glasine češće sadrže negativne termine, poput "ne" ili "nije", za razliku od pozitivnih termina.

Ako se informacija pojavi samo u jednoj objavi na Twitteru, isto tako je indikator da se radi o lažnoj informaciji. Najbolji indikator da je neka informacija lažne jest da je korisnici Twittera objavljuju zasebno, a ne koriste opciju "retweet". S druge strane, točne informacije imaju običaj biti širene iz jednog izvora, odnosno "retweetane" iz malog broja izvora.

Rezultati istraživanja korejskog tima predstavljeni su početkom prosinca na Međunarodnoj konferenciji o miniranju podataka održanoj u Dallasu, u Teksasu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene