Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedan nakon rođenja

Bebe plaču s naglaskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste mislili da novorođenčad jede, spava i plače na isti način u cijelom svijetu, prevarili ste se.

Studija provedena na novorođenčadi u Europi pokazala je da djeca plaču s naglaskom već prvi tjedan nakon rođenja. Samo nakon jednog tjedna provedenog s ljudima, bebe počinju plakati s naglaskom kakav su čule. Naime, snimljeni plač 60 beba rođenih u Francuskoj i Njemačkoj, istraživačima je pokazao kako bebe plaču 'melodijom' koju koriste njihovi roditelji ili osobe koje skrbe o njima. Francuske su bebe, kako je ustvrđeno u istraživanju, završavale svoj plač raspjevavanjem na kraju, tipičnim za Francuze, dok su njemačke bebe započinjale svoj plač intenzivno, a završavale bi ga naglo, poput naglašavanja koje koriste njihovi roditelji prilikom izgovaranja rečenica, objavljeno je u studiji objavljenoj u časopisu Current Biology.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvještaj policije Otkriven uzrok ozljeda bebe iz pulske bolnice: Roditelji curicu doveli s teškim ozljedama glave Slika nije dostupna ZASTRAŠUJUĆE POSLJEDICE Priča koja kida srce i istovremeno izaziva bijes: "Jeste li čuli za izreku životinjski strah? To je strah od kojeg te boli koža..."

>> Svake godine rađa se četvrt milijuna djece ‘iz epruvete’

'Svaki je jezik karakteriziran veoma specifičnim glazbenim elementima, mai poseban intonacijski sustav i sastavni ritam', kaže Kathleen Wermke, koautorica studije. Stručnjaci za razvoj djece kažu da je najzanimljiviji dio ovog otkrića ne to da bebe prepoznaju melodiju svog jezika, već i da imaju sposobnost korištenja onoga što su čuli dok su još bili u utrobi i pomoću toga kontroliraju svoj plač. 'Mislim da smo uvijek znali da fetus čuje zvukove. Kao kad novorođenčad, prepoznaju glas svoje majke, a ignoriraju lavež pasa jer su ga čuli tri mjeseca prije rođenja', rekla je dr. Ari Brown iz Teksasa. Što su točno fetusi učili slušajući ove zvukove još je nejasno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene