Obavijesti Pretražite Navigacija
VJEŽBE ZA LICE PRAVO SU OSVJEŽENJE U DOBA IZOLACIJE

Aktivna Hrvatska i Jelena Orešković predstavljaju trening koji će vas pomladiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redovni treninzi u doba izolacija od velike su važnosti za naš organizam. Ovaj tjedan Aktivna Hrvatska predstavlja pravo osvježenje - vježbe za lice pilates trenerice Jelene Orešković.

 Upravo su ove vježbe posljednjih deset godina dio svakodnevne njege bivše manekenke koja je danas u Parizu cijenjena instruktorica pilatesa te stalna suradnica vodećeg hrvatskog sportsko – edukativnog projekta.

Pročitajte i ovo PR Europski tjedan sporta i Aktivna Hrvatska na zajedničkom treningu PR Aktivna Hrvatska Grad Osijek domaćin je treningu Aktivne Hrvatske

Vježbe za lice Jelene Orešković i Aktivne Hrvatske pogledajte u videu.


„U deset sam godina prošla programe raznih promotora ove metode, no najvažnija sam znanja o mišićima i mišićnim kontrakcijama dobila tek u trenerskoj školi. Činjenica da sam postala trener pilatesa, iako se radilo o tjelesnoj vještini, motivirala me da uozbiljim svoj pristup metodi vježbanja lica te sam proteklih nekoliko godina provela izučavajući specifičnost anatomije mimične muskulature te primjene tehnika vježbanja lica u fizikalnoj terapiji lica kojoj je cilj, prije svega, potaknuti neuromuskularne veze te vratiti snagu mišiću!“ – otkriva Jelena Orešković uz čije savjete ovaj tjedan možete trenirati lice i dodaje: „U programu koji sam, na temelju novih saznanja, razvila, naglasak dajem upravo na ovo potonje: jačanje mišića kroz jačanje komunikacije između samog mišića i centra u mozgu s ciljem kontrole svakodnevne mimike te, posljedično tome, prevencije nastanka dinamičkih nabora na koži!“

Aktivna Hrvatska ove će godine edukacije provoditi u Sisku, Vodicama, Zadru, Osijeku, Dubrovniku, i Zagrebu. TV emisiju Aktivna Hrvatska možete gledati na Sportskoj TV. Projekt se odvija pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora. Generalni partner projekta je HEP, a partneri su Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska liječnička komora, Mentalni trening, Decathlon, Merkur osiguranje, Mivela – voda s kojom možete sve, Biotrening, Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma te Falkensteiner Hotel&Spa Iadera.

1. VJEŽBA ZA OBRAZE

Ova vježba za obraze, naizgled je jednostavna, no zahtijeva koncentraciju da bi se dobro izvela. Oči širom otvorite, bez da pritom podignete obrve, te čeljust razvucite prema dolje, usnama oblikujte slovo U. Otud istovremeno nastojte: a) usne uvrtati unutra (da njima prekrijete zube), a čeljust nastaviti izduživati i B) pokušavati se nasmijati. Jedna akcija bi trebala spriječiti drugu. Drugim riječima, uvrtanje usana na unutra bi vas trebalo spriječiti u nastojanju da usne razvučete u osmijeh.

2. GORNJI KAPAK I ČELO

1) Kažiprste postavimo iznad obrva na način da njima pokrijemo cijelu liniju obrva. Oči zatvorimo te ih držimo zatvorenima dok podižemo obrve, a prstom istovremeno pružamo otpor tom pokretu. Snaga otpora koju pružamo prstom ne mora biti velika, no mora biti dovoljna da ne dozvoli da se čelo nabora prilikom pokušaja podizanja obrva. U ovom koraku koncentriramo se na to da što jače podignemo obrve uz otpor prsta. Time jačamo ne samo mišić gornjeg kapka vec i mišić na čelu.
2) Jednom kad smo postigli kontrakciju, dakle obrve podigli uz otpor prsta, idemo korak dalje i otvorimo oci s pogledom gore i u stranu .
U ovom koraku koncentrirani smo na to da zadržimo kontrakciju te je pojačamo na onoj strani na koju gledamo. Upravo nam pogled gore i u stranu pomaze da se lakše koncentriramo na pritisak te obrve uz prst. Ovaj korak jaca , ne samo gornji kapak vec i vanjski dio mišića na čelu. Zadržite u toj poziciji nekoliko sekundi te potpuno opustite mišić prije nove kontrakcije.Vježbu ponovite 5 puta usmjeravajući pogled u jednu te 5 puta usmjeravajući pogled u drugu stranu.

3. VJEŽBA ZA ČELO

1) Kažiprste postavimo iznad obrva na način da njima pokrijemo cijelu liniju obrva. Oči široko otvorimo te podižemo obrve dok prstom istovremeno pružamo otpor tom pokretu. Snaga otpora koju pružamo prstom ne mora biti velika, no mora biti dovoljna da ne dozvoli da se čelo nabora prilikom pokušaja podizanja obrva.U ovom koraku koncentriramo se na to da što jače podignemo obrve uz otpor prsta. Time jačamo ne samo mišić čela već i mišiće gornjeg kapka.
2) Jednom kad smo postigli kontrakciju, dakle obrve podigli uz otpor prsta, idemo korak dalje i pogledamo gore. U ovom koraku koncentrirani smo na to da zadržimo kontrakciju te je pojačamo gledajuci prema gore. Upravo nam pogled gore pomaže da se lakše koncentriramo na pritisak obrva uz prste.
3) I dalje držeći kontrakciju, pogled usmjerimo prema unutarnjem rubu obrva te pokušamo obrve približiti jednu drugoj. Radi se samo o pokušanom pokretu, otpor prsta mora biti i dalje dovoljan da ne dozvoli stvaranje nabora, ni na čelu niti među obrvama. Ovaj korak jača i čelo i mišić izmedju obrva kao i gornji kapak. Zadržite u toj poziciji nekoliko sekundi te potpuno opustite mišić prije nove kontrakcije. Vježbu ponovite 5 -10 puta , svaki put pazeći da svaki korak izvedete kvalitetno prije prelaska na idući.

4. ZA ISTEZANJE MIŠIĆA NA ČELU

Nakon vježbanja, mišiće je poželjno dobro istegnuti, naročito one koji su svakodnevno često kontrahirani uslijed nesvjesnih mimika lica. Najčesće je to mišić na čelu pa vježbanje valja završiti laganim masiranjem i istezanjem mišića frontalisa i temporalisa. Palčeve postavite uz vlasište, otprilike u razini sljepoočnica, a druge prste na gornji rub čela uz vlasište. Ruke povlačite prema vlasištu, idužujući i masirajući mišiće, a pogled usmjerite dolje kao da želite vidjeti vlastitu bradu

5. ZA ISTEZANJE VRATA

Često potpuno zaboravljen kad je riječ o njezi, vrat je također pun mišića te neizostavan dio treninga. Sljedećom vježbom istegnut ćemo platysmu, velik, površinski mišić vrata. Prste položite na ključnu kost lagano povlačeći na dolje pa bradu spustite gledajući dolje. Otuda lagano podižite bradu prema gore, usne razvlačite u osmijeh i donju čeljust gurajte naprijed.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene