Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osjetno će zahladnjeti, a uz kišu i snijeg će padati. Zaboravite na proljeće, ljeto i jesen, jer će nas zima na sebe zorno podsjetiti.


Donosimo prognozu vremena Milana Sijerkovića:

Pogledajte dobro dražestan krajobraz protekle raskošne jeseni Svemu dođe kraj, pa nažalost i tome. Ukratko, a najvažnije: očekuje nas zamjetna promjena vremena. Osjetno će zahladnjeti, a uz kišu i snijeg će padati. Zaboravite na proljeće, ljeto i jesen, jer će nas zima na sebe zorno podsjetiti. Doduše, posrijedi je samo njezina prethodnica, ali vrlo oštra i učinkovita, što će mnoge uznemiriti i preplašiti.

Vezani članci Sunčano vrijeme (Foto: Borna Filic/PIXSELL) I danas će gotovo posvuda biti kiše, ponegdje i izraženije. Doznali smo kad nas konačno očekuju ljepši dani Snijeg, ilustracija Još malo topline uz kišu, a onda veliko zahladnjenje. Provjerite kakvo nas vrijeme čeka

Vremenske karte upozoravaju na spuštanje staza atlantskih ciklona prema jugu, kamo su pogurnule dosad djelatne anticiklone. Pomalo zastrašujuće djeluje ova jaka ciklona iznad zapadne Europe, jer se približava europskom jugu i Hrvatskoj i pritom dovlači vrlo hladan zrak polarnog podijetla.

Već sutrašnje jutro donijet će naoblačenje u mnogim područjima Hrvatske, ali će kišice biti samo mjestimice, i to prije svega na Jadranu, u uzmorskim, gorskim krajevima. U kopnenome dijelu puhat će umjeren jugozapadnjak i bit će malo toplije nego jutros.

U središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji danju znatno oblačno, ali tek potkraj dana malo kiše,uglavnom na sjeverozapadu. Puhat će umjeren,a mjestimice i jak, jugozapadnjak. Uživajte u toplini, jer je uskoro neće biti!

Taman kad smo htjeli utonuti u zimski san...

Na Kvarneru, u Istri, u Gorskom kotaru i Lici sutra oblačno i povremeno kiša. Puhat će umjeren južnjak i jugozapadnjak, koji će u gorju povremeno biti jak. U Dalmaciji sutra znatno oblačno i pritom oblačnije na sjeveru nego na jugu, a kiše će povremeno biti posvuda, ali malo. Puhat će umjeren i jak vjetar, na sjeveru južnjak, a na jugu jugo. Popodnevna temperatura blizu dvadesetak stupnjeva.

Od subote se očekuje zamjetno pogoršanje vremena. Na kopnu će znatno zahladnjeti, a posebice hladno bit će u nedjelju i ponedjeljak. Bit će obilne kiše. U subotu će u gorju padati snijeg, ali snijega može biti i u nizinama, uz mjestimiučni nastanak snježnog pokrivaća. Zapuhat će jaki sjeverni vjetrovi. U ponedjeljak sa sjeverozapada početak proljepšanja.

Na Jadranu vikend pretežito oblačan i kišovit s grmljavinom. Na jugu jaki južni vjetrovi, a na sjeveru zapuhat će bura, koja bi mogla uz zahladnjenje donijeti gdjegdje i na more snježne pahulje. Zatim će se bura proširiti južnije i uzrokovati razvedravanje, posebice u ponedjeljak.

Pučki meteorolog u studenom neprestance očekuje i najavljuje snijeg, i to znatno prije najglasovitije snježne postaje Svete Katarine. Počinje već s Martinjem, a zatim je na redu prekjučerašnja Sveta Elizabeta, a u Dalmaciji je slijedi preksutrašnja Gospa od Zdravlja, odnosno Gospa od Kaštela, koju prati izreka: Gospe od Kaštela, snig do maštela! Ugodna vam večer, mirno spavajte, pripremite zimsku odjeću,a snježne pahulje, lopate i saonice sanjajte!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook