Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donesena nova uredba

Biste li koristili GMO proizvode?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je HSS održao konferenciju za novinare na kojoj je upozorio javnost o odobravanju GMO proizvoda u Hrvatskoj, odluci koju je donijela Vlada, a oni se s njom ne slažu.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA TEMU DANA NA FACEBOOKU, TWITTERU i BLOG.hr-u, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Protiv GMO-a Nakon žustre rasprave usuglasili se i vladajući i oporba: ''Zakon bi trebao biti alat koji će osnažiti naš stav'' Slika nije dostupna NARODNI SUD MONSANTO ODBIO HAAG Hoće li međunarodno pravo pasti na ovom testu?

Već deset godina Hrvatski seljački savez provodi kampanju kojom žele da se Hrvatska proglasi zemljom slobodnom od GMO-a.

'Ako jedne godine posadite GMO sjeme, sljedećih godina ne možete reći da to nećete više učiniti, jer kod klasanja pelud se s GMO proizvoda može raspršiti do nekoliko desetaka kilometara te zagaditi i ekološku proizvodnju. Na to ne možemo prestati', rekao je Mio Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza.

>> HSS traži povlačenje uredbe o genetski modificiranoj hrani

Ipak, Hrvatska se obvezala poštivati Direktive EU, a Direktiva Europskog Parlamenta i Vijeća od 12. ožujka 2001. o namjernom puštanju u okoliš genetski modificiranih organizama 2001/18/EZ, između ostalog, regulira unutarnje tržište Europske unije na način da nijedna država ne može odbiti uvoz GMO-proizvoda nakon što ga je već odobrila bilo koja zemlja članica (osim ako postoje opravdani razlozi koji se tiču zaštite okoliša ili zdravlja ljudi).

Oko GMO proizvoda već godinama se 'lome koplja' - neki smatraju da se radi o izuzetno štetnim produktima koje nitko ne bi trebao konzumirati, dok druga strana, pogotovo zainteresirane kompanije, tvrde kako se radi o bezopasnim organizmima koji bi čak mogli svijet osloboditi gladi.

A biste li vi koristili GMO proizvode?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene