Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada ih donijela u tajnosti

HSS traži povlačenje uredbe o genetski modificiranoj hrani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir danas je u ime HSS-a od Vlade RH zatražila da povuče, kako je rekla, 'spornu Uredbu o razini genetski modificiranih organizama u proizvodima koju je Vlada donijela u tajnosti a kojom se daje dozvola za stavljanje na hrvatsko tržište GM proizvoda koji dosad nisu imali dozvolu uvoza'.

'Ako znamo da je u nove GM kukuruze iz uredbe ugrađeno više gena, tada, možemo zaključiti da će otrovnost tih GM kukuruza biti uvećena kako prema štetnicima tako i prema korisnim insektima i ljudima", rekla je Petir na konferenciji za novinare. Dodala je da tu "spornu uredbu ne prate nikakvi podatci o zdravstvenoj ispravnosti tih GMO-a, pa je njena legalnost upitna".

Petir je posjetila da donošenjem takve uredbe Vlada ignorira odluke svih hrvatskih županija koje su se proglasile slobodnim od GMO-a. Naime, pojasnila je da su u posljednjih deset godina na inicijativu HSS-a sve hrvatske županije donijele na svojim skupštinama odluku kojom se na njihovom teritoriju zabranjuje sjetva GM sjemena, pa i u pokusne svrhe.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Krešo Beljak na presici Željka Lenarta Osipanje pred izbore Raskol u HSS-u: Glavni tajnik napustio stranku, Beljak mu upao na presicu

>> Okrugli stol o pridruživanju EU i kontroli GMO-a u Hrvatskoj

Petir je rekla da HSS traži od Hrvatskog sabora hitno donošenje deklaracije o potpori Inicijativi za proglašenje regije Alpe-Adria područjem slobodnim od GMO-a, koju je Odbor za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora u prošlom sazivu donio pod njenim predsjedanjem, a do danas je Hrvatski sabor još uvijek nije usvojio, iako su tu hrvatsku inicijativu podržali i parlamentarci iz Mađarske, Austrije i Slovenije - iz regije Alpe-Adria. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene