Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Provedeno je novo istraživanje na temelju kojeg su stručnjaci rekonstruirali povijest temperature na planeti.


Na temelju uzoraka fosila i drugih podataka prikupljenih podataka na 73 mjesta diljem Zemlje, znanstvenici su uspjeli rekonstruirati povijest temperature na planeti od kraja posljednjeg ledenog doba prije gotovo 11.000 godina. Tim istraživanjem su utvrdili da je u posljednjih 10 godina bilo toplije od 80 posto vremena u posljednjih 11. 000 godina.

'U posljednjih 100 godina mi smo otišli iz hladnog kraja spektra na topli kraj spektra. Nisam nikad vidio nešto tako brzo, čak i u ledeno doba se globalna temperatura nije mijenjala tako brzo', kazao je Shaun Marcott sa Sveučilišta u Oregonu, a prenosi Time.

Svi klimatski modeli predviđaju da će Zemljina atmosfera u narednim desetljećima biti toplija nego bilo kad od kraja ledenog doba, bez obzira i na ispuštanje stakleničkih plinova.

>>
VIDEO Nešto čudno se događa sa Suncem

'Sad već znamo da je na globalnom nivou Zemlja toplija nego što je bila ikad u posljednjih 2.000 godina', kazao je Marcott.
Prema podacima, Zemlja se hladila za 0,8 Celzijevih stupnjeva tijekom posljednjih 5.000 godina. No, temperatura se ponovno povisila posljednjih 100 godina, posebice u sjevernoj hemisferi gdje ima više populacije.

Još jedan znanstvenik koji se bavi istom problematikom, Jeff Severinghaus s Instituta za oceanografiju Scripps smatra da su se tijekom 12.000 godina, barem na Grenlandu, temperature čak i više promijenile. Nekoliko je znanstvenika pohvalilo metode koje Marcott koristi, ali su kazali kako je previše orijentirano prema sjevernoj hemisferi.

Vezani članci Crobarometar Među građanima rastu optimizam i dobra volja, a kako su zadovoljni političarima? U jednu stvar gotovo nitko ne sumnja Slika nije dostupna Objavljeno što je dovelo do kraja posljednjeg ledenog doba

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju