Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako ste mislili da na Suncu nema kiše, zato jer nema što kišiti, prevarili ste se. Naše sunce proizvodi kišu, samo što je to kiša superzagrijane plazme.


NASA je nedavno objavila video snimku krugova superzagrijane plazme na Suncu, koja se uzdiže s površine i pada u kružnom toku nazad na površinu naše zvijezde. Nepotrebno je posebno isticati, kako je dotična kiša plazme toliko velika, da bi bez problema progutala Zemlju.

Vezani članci Slika nije dostupna [VIDEO] Sunce izbacilo novu snažnu solarnu baklju, je li Zemlja u opasnosti Slika nije dostupna VIDEO Ovo je novi SPEKTAKL na Suncu

>> VIDEO I Sunce napravilo spektakularni vatromet za Novu godinu

NASA je 19. srpnja prošle godine pomoću satelita SDO (Solar Dynamics laboratory), promatrala jednu solarnu baklju srednje veličine i inteziteta. Tijekom tog događaja, pojavio se i fenomen vezan za Sunce, koji se zove 'koronalna kiša' i kojeg predstavljaju krugovi superzagrijane plazme, prenosi Space.com.

Znanstvenici kretanje plazme objašnjavaju ukazivanjem na magnetska polja na površini sunca i isticanjem da se plazma kreće upravo duž silnica magnetskog polja, pa se zato vrti u krug i stvara spektakularan efekt, nalik na kišu. Pogledajte video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook