Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzna odluka

Objavili kako žele u potragu za izvanzemaljskom inteligencijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predložen je plan da se u svemir emitiraju snažni radio valovi prema mogućim lokacijama izvanzemaljskih civilizacija na udaljenim planetima, no izazvao je lavinu kontroverzi u svijetu najuglednijih znanstvenika, koji smatraju da je takva radnja prizivanje usuda čitavog čovječanstva.

Vodeći ljudi iza 50 godina starog programa potrage za izvanzemaljskom inteligencijom ili popularni SETI, predložili su promjenu formata potrage za izvanzemaljskom inteligencijom iz pasivne u aktivnu potragu, odnosno METI (Messages to Extraterestrial Intelligence).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U svemirskom prostranstvu Jeste li spremni? - Uskoro ćemo 'naići' na izvanzemaljce! Slika nije dostupna Potraga za vanzemaljskim životom 'Ako smo sami u svemiru, onda je cijela njegova svrha u nama'

Ti bi se signali usmjerili prema dijelovima naše galaksije gdje su pronađeni egzoplaneti slični Zemlji, na kojima možda ima izvanzemaljskog života. Dakle signali bi se usmjerili prema planetima koje je pronašao teleskop Kepler.

Međutim, prijedlog je naišao na lavinu kritika iz redova najuglednijih svjetskih znanstvenika, koji smatraju da on izigrava principe SETI programa, koji je usredotočen samo na slušanje, a ne emitiranje. Kritičari smatraju da opstanak čovječanstva može biti ugrožen na taj način zbog toga jer bi zlonamjerne izvanzemaljske rase mogle pokucati na naša vrata s lošim namjerama.

"Malen kadar SETI radio astronoma odupro se tome da napravi konzultacije na međunarodnoj razini prije nego li čovječanstvo poduzme nepromišljen i nepovratan korak prema METI-ju, vikajući prema svemirskim prostranstvima", istaknuo je David Brin, astronom i književnik, a prenosi Independent.

"Ako nas posjete izvanzemaljci, ishod toga sličio bi Kolumbovom dolasku u Ameriku, koji nije završio najbolje za domorodačko stanovništvo", upozorio je još 2010. godine čuveni fizičar Stephen Hawking.

Seth Shostak i Douglas Vokoch s Instituta SETI u Kaliforniji voditelji su incijative koja predlaže METI. "Neki kažu da bismo trebali izbjegavati odašiljanje jakih signala pod svaku cijenu zbog straha od invazije izvanzemaljaca. Ako se taj način razmišljanja ukorjeni, to bi viziju čovječanstva svelo na izolacionističku, izbjegavanje istraživanja i smanjivanje rizika pod bilo koju cijenu", odgovorio je na kritike Vokoch.

Da bi takvi signali stigli do najbližeg nam planetarnog sustava Alpha Centauri, koji je udaljen 4,4 svjetlosne godine i stigli nazad u obliku odgovora, bilo bi potrebno oko 9 godina, prenosi Independent.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene