Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga za vanzemaljskim životom

'Ako smo sami u svemiru, onda je cijela njegova svrha u nama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici iz 11 ustanova uspostavili su mrežu kako bi uskladili napore u potrazi za inteligentnim izvanzemaljskim životom, javio je BBC.

Engleski astronom Martin Rees bit će čelnik ove Potrage za izvanzemaljskom inteligencijom (SETI). Skupina traži samo oko 1,2 milijuna eura godišnje kako bi dobila mogućnost slušanja na radioteleskopima i analizu podataka. Trenutno najviše rada u oblasti SETI obavi se u SAD-u, a financira se uvelike privatnim donacijama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gdje su onda? NOVA STUDIJA Izvanzemaljce tražimo na krivom mjestu Slika nije dostupna 'Lovac na NLO' tvrdi 'Ovo područje na Marsu je jako čudno. Jako podsjeća na Stonehenge'

>> Oko Voyagera 1 se 'promijenila okolina': Samo što ne uđe u nepoznato...

"Ne znam postoje li (izvanzemaljci), ali očajnički želim doznati. Moguće je da smo sami u svemiru. Pomislite na posljedice toga. Ako smo sami u svemiru onda je cijela svrha svemira u nama. Ako nismo sami onda je to zanimljivo na sasvim drugi način", rekao je Alan Penny, koordinator britanske mreže SETI.

Britanci su povremeno bili angažirani u potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom. Tako su od 1998-2003 u Jodrell bank opservatoriju koristili 76-metarski radio teleskop Lovell u potrazi za signalima s oko 1000 okolnih zvijezda. Projekt Feniks na kraju nije otkrio ništa.

Jodrell je otada moderniziran povezujući se optičkim vlaknima u 217 km dug antenski niz s još šest teleskopa u Engleskoj. Ovaj sustav poznat kao eMerlin bio bi daleko jače oruđe za pretraživanje neba u potrazi za izvanzemaljskim signalima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene