Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve više korisnika, umjesto klasičnih SMS poruka, (besplatne) poruke šalje putem aplikacija poput iMessagea, WhatsAppa, Vibera, BBM-a i drugih


Prvi put u povijesti korisnici su poslali više poruka koristeći chat aplikacije poput iMessagea, Vibera i WhatsAppa, nego putem klasičnog SMS-a, pokazalo je posljednje istraživanje kompanije Informa, prenosi mashable.com.

Vezani članci Ilustracija Mladići građanima ukrali gotovo pola milijuna kuna: Objavljeni detalji njihove prijevare Ministar zdravstva Vili Beroš nastavlja borbu s pandemijom - 3 Udruga hrvatskih pacijenata Berošu: "Zašto ste ukinuli SMS poruke? Vraćamo se u kaos"

Tijekom 2012. godine korisnici su dnevno slali 19 milijardi poruka koristeći ovakve chat aplikacije, dok je broj dnevno poslanih SMS-ova iznosio 17,6 milijardi, zbog čega su mobilni operateri prošle godine izgubili oko 25 milijardi dolara.Ovakav trend nastavit će se i ove godine, te bi do kraja 2013. broj poruka poslanih putem chat aplikacija mogao biti dvostruko veći u odnosu na broj poslanih poruka, što će dodatno povećati gubitak operatera na oko 34 milijarde dolara, a do kraja sljedeće godine omjer poslanih poruka mogao bi se popeti na 50 milijardi prema 21 milijardu dnevno u korist poruka poslanih putem aplikacija.

Dva su glavna razloga za ovako veliko povećanje broja poslanih poruka putem chat aplikacija,prvi razlog je što je slanje poruka putem njih besplatno (potrebna je veza s internetom), a drugi je razlog sve veći broj korisnika pametnih telefona na kojima se i koriste takve aplikacije.

>>Evo zašto šaljemo sve manje SMS-ova

Prema podacima analitičke kompanije IDC, u prvom kvartalu ove godine broj isporučenih pametnih telefona po prvi je puta premašio broj isporuka klasičnih mobitela (216 milijuna smartphonea prema 189 milijuna klasičnih mobitela), te i u buduće možemo očekivati sve veći broj isporuka pametnih telefona, a zajedno s tim i sve veći broj korisnika aplikacija za besplatnu razmjenu poruka.

Iz Applea su se nedavno pohvalili da se putem njihova iMessagea dnevno pošalje oko dvije milijarde poruka, a broj korisnika WhatsAppa dosegao je čak 200 milijuna, na Mashableu kažu da je ova aplikacija toliko popularna da je za njeno preuzimanje bio zainteresiran Google,te su neke glasine govorile da bi za tu kompaniju mogli platiti čak milijardu dolara.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju