Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Viber, iMessage, Facebook...

Evo zašto šaljemo sve manje SMS-ova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj poslanih SMS poruka u SAD-u po prvi je puta smanjen u trećem kvartalu, a razlog za to se nalazi u besplatnim aplikacijama i servisima poput Facebooka, Vibera, iMessagea i drugih

Sve više korisnika, umjesto klasičnih SMS poruka, koristi neki od internetskih servisa i aplikacija koji omogućavaju besplatnu razmjenu poruka, a koliko takvi servisi postaju popularni najbolje govore rezultati nedavno provedenog istraživanja koji su objavljeni na New York Timesu i koji su pokazali da je broj poslanih SMS-ova u SAD-u u trećem kvartalu po prvi puta smanjen u odnosu na prethodni kvartal.

Pročitajte i ovo Ilustracija U podne Nemojte se uznemiriti ako sutra primite SMS: Testiranje se nastavlja! Pavle Kalinić, stručnjak za sigurnost Veća sigurnost svima Kalinić o novom sustavu za upozoravanje: "Dobar je pokušaj, ali znajući ekipu koja to radi..."

Evo zašto mobilni operateri ne vole Facebook!

S obzirom da se slanje SMS-ova naplaćuje, a korištenje servisa poput Appleovog iMessagea, Facebookovog Messengera, WhatsAppa ili Vibera u potpunosti je besplatno, jasno je da sve veći broj korisnika poruke šalje koristeći takve servise. Naravno, s obzirom da je riječ o internetskim servisima, korisnici moraju stalno biti online da bi slali i primali poruke, no zahvaljujući pametnim telefona i činjenici da sve veći broj korisnika ima neki od podatkovnih paketa na svojim mobilnim uređajima, veliki broj smartphonea stalno je povezan s internetom.

Ovo je istraživanje provela konzultantska kompanija Chetan Sharma u kojoj kažu da pad poslanih SMS-ova u posljednjem kvartalu u SAD-u iznosi dva posto, što i nije velika brojka, ali je svakako znakovita jer je riječ o prvom smanjenu nakon brojnih kvartala i godina u kojima je zabilježen porast broja poslanih SMS-ova. Mobilni operateri koji zbog internetskih servisa i aplikacija gube velik novac (smanjeni su prihodi od SMS-ova, ali u isto vrijeme rastu prihodi od mobilnog interneta), korisnicima sve više nude pakete besplatnih SMS-ova.

Telefonima je 'odzvonilo'?

Neke od najpopularnijih aplikacija za besplatnu razmjenu poruka su Viber i WhatsApp koje su dostupne na najpopularnijim mobilnim platformama te ih koriste milijuni korisnika, dok je iMessage Appleov servis za razmjenu poruka i dostupan je korisnicima njihova iPhonea, iPoda, odnosno iPada.

Također, kao jedan od načina besplatne (mobilne) komunikacije sve veći broj ljudi koristi i Facebookov Messenger koji je dostupan i kao samostalna aplikacija na pametnim telefonima.

Iako svi ovi servisi i aplikacije neće 'ubiti' SMS, sigurno je da će se vremenom (s porastom broja korisnika pametnih telefona i mobilnog interneta) sve veći broj ljudi, umjesto slanja, odnosno plaćanja klasičnih SMS-ova, većinu tekstualne komunikacije obavljati upravo putem iMessagea, Vibera, WhatsAppa, Facebooka i sličnih aplikacija. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene