Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

'Nebeska melodija'

Poslušajte melodiju iz podataka pravih zvijezda!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici jednog laboratorija u SAD-u, ispunili su neobičan zahtjev reggae/rock glazbenoj skupini iz SAD-a!

Pomoću podataka prikupljenih NASA-inim teleskopom Kepler tijekom promatranja zvijezda, znanstveni tim pretvorio je brojčane podatke zvijezda u 'nebesku' melodiju. No, Sonification Lab ne pretvara prvi put numeričke podatke u glazbu, odnosno zvukove, jer su to već činili u analizama cijena dionica na burzi, analizama izbornih rezultata i podataka o vremenu, prenosi Science Daily.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koje su daleko, daleko od nas Svi smo mi napravljeni od zvijezda Slika nije dostupna 4.496 kandidata za status egzoplaneta NASA će objaviti nova otkrića Kepler svemirskog teleskopa

No, zahtjev skupine Echo Movement da kretanje nebeskih tijela pretvore u 'nebesku' glazbu, po prvi ih je puta usmjerio da tonove nove melodije traže u svemirskim dubinama. Sonification Lab prima puno zahtjeva za pretvaranje znanstvenih podataka u zvuk, ali ovaj je doista jedinstven. Ne događa se često da imamo priliku pomoći glazbenim zvijezdama u stvaranju glazbe', istaknuo je profesor Bruce Walker.

Echo Movement zahtijevali su da konačan proizvod ostane u originalnom obliku, odnosno bez promijene ritma, brzine i visine tona. Walkerovi studenti pomoću teleskopa su godinu dana snimali binarni sustav zvijezda 'Kepler 4665989'. Snimali su svjetlost dvaju zvijezda, odnosno varijacije u istima.

Nakon toga, znanstveni je tim odsvirao razine svjetlosti kao zvučne frekvencije, kako bi dobili različite tonove. Signal je zatim očišćen pozadinske buke, prije nego što su konačnu snimku proslijedili glazbenicima. Echo Movement je napravio sekvencu od tih zvukova i složili su ih u četverodijelnu melodiju.

No, kao završan dodir, studenti su snimili podatke i iz još jednog binarnog sustava zvijezda (Kepler 10291683) te ih dodali u melodiju kao tremolo zvučni efekt, koji je melodiji dao prirodan prizvuk, za razliku od onog računalnog.

Konačan rezultat je melodija koja će se koristiti u uvodu pjesme navedene glazbene skupine 'Love and Human Outreach', koja će biti objavljena u rujnu. Poslušajte kako zvuči muzika samih zvijezda.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene