Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do nasitnijih detalja

Pogledajte u koja mjesta na Zemlji najviše udaraju gromovi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na karti, izrađenoj pomoću NASA-inih satelitskih podataka, do najsitnijih detalja možete vidjeti gdje su na Zemlji od 1995. do 2002. najviše udarali gromovi.

Ovi povijesni podaci mogli bi znanstvenicima dati naznake o mjestima na koja će grom vrlo vjerojatno opet udariti. NASA je napravila kartu udara groma od 1998. do danas koja se redovito ažurira.

Pročitajte i ovo Grom pogodio zrakoplov u Kanadi nakon polijetanja VIDEO U avion s 400 putnika udario grom, sve je snimljeno Slika nije dostupna vozilo završilo na popravku VIDEO Lovac na oluje snimio rijedak trenutak: Grom "spržio" automobil

>> Grom zna i upozoriti da će vas udariti: Prepoznajte znakove!

Na katri se vidi kako gromovi najviše udaraju u blizini rijeke Catatumbo u Venezueli (gdje svake noći ima oko 40.000 udara groma i to većinu godine) te planinski grad Kifuka u Demokratskoj Republici Kongo.

Znanstvenik Robert Holzworth sa Sveučilišta Washington u Seattleu i njegovi kolege sudjeluju u projektu prikupljanja podataka o udarima groma diljem svijeta. Koristeći senzore diljem svijeta Holzworth i kolege analiziraju VLF valove u radijskom spektru, a koje emitiraju udari groma. Na osnovu toga stvaraju karte i animirane GIF-ove koji prikazuju 'raspodjelu' gromova na različitim područjima, otkrivajući gdje su udari groma tijekom vremena najčešći.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene