Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajte kako se ponašati

Grom zna i upozoriti da će vas udariti: Prepoznajte znakove!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Doznajte kako izbjeći udar groma i što učiniti ako do udara ipak dođe.

O silini groma koji je pogodio umirovljenički dom u Bjelovaru bez gromobrana i izazvao stravu, svjedočio je i susjed. 'U boravku je televizor odmah stao, kao da je nešto iz puške opalilo. Odmah je nestalo struje, a ja sam izišao van', priča susjed Drago. Svake minute zemlju zatrese 6.000 udara gromova. Mala je vjerojatnost da pogode čovjeka. Ipak, na godinu umre tisuću ljudi. 70 posto preživjelih ima značajne poremećaje.

Pročitajte i ovo Osoba s invaliditetom dobila kaznu Šef Udruge rezigniran Šok za osobe s invaliditetom: "Počeli su nam naplaćivati kazne"; Nakon našeg upita u Gradu razmišljaju o promjenama Grom pogodio zrakoplov u Kanadi nakon polijetanja VIDEO U avion s 400 putnika udario grom, sve je snimljeno

'Tu je najopasnije njegovo djelovanje na srce i živčani sustav. Djelovanjem na srce dolazi do različitih aritmija. Što se tiče djelovanja na živčani sustav, uzrokuje konvulzije, gubitak svijesti pa sve do kome', objašnjava liječnik Mladen Hron. Kao rezultat atmosferske nestabilnosti nastaju kumulonimbusi, oblaci koji na zemlju šalju munje i gromove.

'Imamo oblak koji je nabijen pozitivno i zemlju koja je nabijena negativno. U razdvajanju naboja stvara se jako električno polje i u njemu mora doći do izboja naboja, odnosno do pražnjenja', objašnjava meteorologinja Ana Bago. Žrtvi udara groma smije se priskočiti u pomoć

Prvo što trebate ustanoviti je stanje svijesti, disanje i puls. Ako toga ništa nema, ide se na oživljavanje. ako nema svijesti, žrtvu treba staviti u bočni položaj. Izbjegavanje mobitela tijekom oluje, vode, objekata na osami, samo su neki od savjeta. Ako ste u zatvorenim prostorima, budite što dalje od električnih uređaja, zatvoriti prozore, vrata, roletne. Prije udara, grom zna i upozoriti, bilo tako da vam trnci prolaze tijelom ili se kosa nakostriješi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene