Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruski hakeri u akciji?

'Online hladni rat': Veliki cyber napadi na europske i američke energetske kompanije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hladni rat nije završio 1990. godine, samo se sada vodi online', jedan je od komentara posljednjih velikih cybera napada koji navodno potječu iz Rusije

U tijeku je veliki cyberšpijunski napad u kojem su napadnute brojne mete, ponajviše u energetskom sektoru u SAD-u i brojnim državama Europe, uključujući Španjolsku, Francusku, Italiju, Njemačku, Srbiju i druge zemlje. Iz sigurnosne kompanije Symantec napominju kako su među napadnutim kompanijama većinom energetske tvrtke i distributeri električne energije te su napadači (u Symantecu ih nazivaju Dragonfly) već uspjeli kompromitirati velik broj strateški važnih organizacija s namjerom špijuniranja, a da su iskoristili sve mogućnosti sabotaže mogli su nanijeti i puno veću štetu i čak utjecati na opskrbu energijom u navedenim zemljama.

Pročitajte i ovo Spašen ribar na istoku Rusije Čudesno spašavanje Pronađen nakon šest mjeseci, preživio je u zabiti na -39 stupnjeva hraneći se korom drveta: "Da niste stigli, umro bih za tri dana" Ruska ratna krstarica Varjag Dalekodometna kampanja Ruski ratni brodovi uplovili na nemirno područje: Pobunjenici im obećali sigurnu plovidbu, ali...

Budite JAKO oprezni i zaštitite se: Ovo se može dogoditi i vama!

Ovaj napad podsjeća na Stuxnet te postoji velika mogućnost da iza njega stoji neka država – u Symantecu sumnjaju da se napadači nalaze u istočnoj Europi, a na CNN-u su još konkretniji i za ove napade optužuju Rusiju. 'Hladni rat nije završio 1990. godine, samo se sada vodi online', komentirali su cyber napade na CNN-u na kojem navode da je ova cyber operacija nazvan Energetic Bear samo još jedan primjer dugogodišnje bitke između američkih i britanskih špijuna s jedne strane i ruskih i kineskih hakera (kojima je glavni cilj krađa intelektualnog vlasništva zapadnih kompanija) s druge strane.

Sigurnosna kompanija Crowdstrike prve je Energy Bear operacije primijetila još 2012. godine te i oni sumnjaju da hakeri koji sudjeluju u cyber napadima na energetske kompanije surađuju s ruskom vladom i velikim kompanijama poput Gazproma i Rosnefta.

Najopasnije cyber oružje razvili su Amerikanci i Izraelci i još 2008. napali Iran!

Iz ove kompanije navode samo dva primjera koji pokazuju kolike opasnosti prijete od ovakve špijunaže – npr. ako neka od velikih naftnih kompanija otkrije nove velike zalihe nafte ili plina, zahvaljujući cyber špijunima, ruske bi kompanije mogle prve početi bušiti na tim mjestima i oteti im posao, odnosno ako bi se špijuni dokopali nacrta elektrana, mogli bi sključiti opskrbu energijom i time izazvati potpuni ekonomski kaos.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene