Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo dio veće operacije?

Nove teške optužbe protiv SAD-a i Izraela: Oni su razvili virus Flame!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Washington Postu kažu da iza opasnog virusa Flame koji godinama prati i prisluškuje računalne sustave u Iranu, Siriji, Egiptu i drugim zemljama stoje SAD i Izrael

Nakon što je nedavno novinar New York Timesa detaljno opisao proces stvaranja virusa Stuxnet iza kojeg navodno stoje SAD i Izrael, sada su se na mreži pojavile informacije o tome tko stoji iza 'najopasnijeg cyber oružja ikad napravljenog' – virusa Flame.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate Joe Biden Rastu tenzije Biden prekinuo put zbog iranskih prijetnji: "Posvećeni smo obrani Izraela i podržat ćemo ga"

Ove su informacije objavljene u Washington Postu, a optužbe su iste kao i u slučaju Stuxneta te su, prema podacima dobivenih iz pouzdanih izvora 'upoznatih sa situacijom', za razvoj Flamea zaslužni SAD (odnosno CIA i Nacionalna sigurnosna agencija) i izraelska vojska.

Flame je dizajniran sa svrhom prisluškivanja i dobivanja informacija o iranskom nuklearnom programu, no s obzirom da smo ranije mogli pročitati da su njime zaražena računala i u brojnim drugim zemljama, čini se da je iskorišten za dobivanje tajnih podataka iz velikog broja zemalja poput Sirije, Egipta, Saudijske Arabije i drugih.

Otkriveno najopasnije cyber oružje! Nitko ne zna tko njime upravlja!

S obzirom na kompleksnost i snagu ovog virusa, odmah je bilo jasno da on nije djelo nekog hakera već da iza njega stoji neka država, a kako je glavna meta bio Iran, odmah se posumnjalo na SAD i Izrael.

Virus je bio 'maskiran' kao rutinska nadogradnja Windowsa, a kada se proširio zaštićenim računalnim sustavima kontrolirao je sva događanja na računalima te je mogao aktivirati kamere i mikrofone na računalima i snimati sve što se događa u prostorijama, snimao je screenshotove, iz fotografija izvlačio geolokacijske podatke, bilježio je sve što se upisuje na računalima i slično, a sve je te podatke slao 'u bazu', odnosno osobama koje su ga dizajnirale.

Zanimljivo je da je Flame aktivan najmanje od 2010. godine, a otkriven je nedavno i to sasvim slučajno. U Washington Postu prenijeli su i riječi jednog visokopozicioniranog američkog obavještajca koji kaže da Amerikanci s Flameom vjerojatno pripremaju bojno polje za nove tajne akcije te je skupljanje podatka o iranskom nuklearnom programu samo mali dio velike operacije usmjerene protiv razvoja nuklearnih postrojenja u ovoj zemlji.

Dodao je da su 'količina špijunaže i sabotaže proporcionalni problemu koji se pokušava riješiti' te kako Stuxnet i Flame možda nisu jedini cyber alati s kojima su napadnuti Iran i druge zemlje – možda i neki drugi sofisticirani virusi trenutno prate i prisluškuju računala u tim zemljama, ali oni još nisu otkriveni.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene