Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na udaru Iran i izrael!

Otkriveno najopasnije cyber oružje! Nitko ne zna tko njime upravlja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurnosni istraživači otkrili su opasan malware nazvan Flame kojim upravlja neka država (nije poznato koja) i koji već godinama krade osjetljive podatke iz zemalja poput Irana, Izraela, Egipta, Sirije i drugih. Nitko ne zna koji je pravi cilj napadača

Sigurnosni stručnjaci iz kompanije Kaspersky Labs objavili su uznemirujuće podatke – otkriven je malware nazvan Flame putem kojeg nepoznate osobe (ili čak države) vrše cyber napade putem kojih skupljaju osjetljive podatke iz više zemalja, a aktivan je najranije od kolovoza 2010. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HIBRIDNI RAT? Stručnjak za sigurnost: "Dobili smo informaciju od NATO-a da se očekuju cyber napadi" Cyber napadi i dezinformiranje - 4 Rat u Ukrajini bjesni i na Internetu Rusi objavljuju laži, hakeri ih napadaju: "To govori i o osobi. Razgovarate s francuskim predsjednikom, a već ste snimili objavu rata"

Prema podacima koji su otkrili stručnjaci iz Kasperskog, ovdje nije riječ o djelu hakera ili cyber kriminalaca koji se žele dokopati pet minuta slave ili novca, već je riječ o napadu iza kojeg najvjerojatnije stoji neka država.

Naime, Flame je dizajniran tako da, kada se infiltrira u računalni sustav, počne sa špijunažom, praćenjem internetskog prometa, snimanjem screenshotova s računala pa čak može snimati audio zapise koje zatim šalje osobama koje njime upravljaju.

Još jedan od dokaza da iza Flame stoji neka država možemo vidjeti i po dosadašnjim metama napada, a to su Iran, Izrael, Sudan, Sirija, Libanon, Saudijska Arabija i Egipat. Do sada je napadnuto više od 600 različitih meta u ovim zemljama, uključujući računala privatnih osoba, kompanije, fakultete i državne računalne sustave.

Jedan od nedavnih problema povezanih s Flameom zabilježen je u Iranu u kojem je Flame povezan s 'masovnim brisanjem podataka' s računalnih sustava u toj zemlji.

Do sada su bila poznata dva slična malwarea – Stuxnet koji je napadao nuklearnu infrastrukturu u Iranu te Duqu koji je krao osjetljive podatke iz računalnih sustava.

Na BBC-u kažu da je Flame puno opasniji i sofisticiraniji od njih jer, jednom kada inficira računalni sustav, može se proširiti dodatnim modulima koji mogu izvršavati specifične zadatke – ovo se najbolje može objasniti usporedbom sa smartphone platformama jer, kako programeri mogu stvarati različite aplikacije za pametne telefone i time omogućuju brojne nove mogućnosti telefona, tako se i Flame može nadograđivati novim modulima koji će obavljati neke nove posebne zadatke.

Ono što je naročito zabrinjavajuće, upozorava sigurnosni stručnjak iz Kaserski Labsa Alexander Gostev jest da, osim što nitko ne zna tko stoji iza ovog malwarea, Flame je trenutno u aktivnoj fazi te netko cijelo vrijeme nadgleda zaražene računalne sustave i skuplja povjerljive informacije, a nije poznato koji je konkretan cilj napadača, tj. što planiraju napraviti sa skupljenim podacima.

Što mislite, koja zemlja upravlja ovim cyber oružjem i koji su konkretni ciljevi napadača? 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene