Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saturnova atmosfera obiluje vjetrovima, tj. mlaznim strujama. NASA-ini znanstvenici su se desetljećima pitali otkud dobivaju energiju da bi se ti vjetrovi uopće i formirali.


Sada su naspokon i dobili odgovor na najveći misterij oko Saturna. Koristeći podatke prikupljene iz letjelice Cassini NASA-ini znanstvenici misle da imaju odgovor - energija za mlazne struje dolazi iz samog planeta. 

Vezani članci Nicole Kidman (Foto: Profimedia) Kako je to moguće? Fanovi otkrili bizaran detalj iz života dviju zvijezda koji je mnoge zbunio George Ezra (Foto: Instagram) Pjevač misterioznog ljubavnog života: Ženi se dugogodišnjom djevojkom, a nju nitko baš nikada nije vidio?

>> Ova će letjelica otkriti sve tajne Saturnovog mjeseca

'Znamo da atmosfere planeta poput Saturna i Jupitera mogu dobiti svoju energiju na samo dva načina - od Sunca ili unutarnjeg zagrijavanja', pojasnio je Tony Del Genio, glavni autor studije objavljene u posljednjem broju časopisa Icarus. 'Sada, s ovim podacima, možemo uočiti razliku'.

Del Geniov tim se susreo s tim izazovom, analizirajući 7 godina sakupljane fotografije prstenastog planeta s automatiziranim softverom za praćenje oblaka. To je omogućilo istraživačima da iz 560 fotografija odrede gotovo 120.000 vektora vjetra što im je dalo do sada najdetaljniji sliku najviše atmosferske dinamike planeta. Po prvi put su dobili detaljan uvid u atmosferske smetnje, tzv. kovitlace, koji podižu, pokreću i ubrzavaju mlazne struje na dvije različite visine. Znanstvenici su otkrili da su kovitlaci slabije snage na većoj visini gdje Sunce više grije. Kovitlaci su jači niže u atmosferi pa su zaključili da je za nastanak mlaznih struja zaslužno unutarnje zagrijavanje a ne Sunce.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.