Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Trebala im desetljeća

NASA riješila misterij mlaznih struja na Saturnu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saturnova atmosfera obiluje vjetrovima, tj. mlaznim strujama. NASA-ini znanstvenici su se desetljećima pitali otkud dobivaju energiju da bi se ti vjetrovi uopće i formirali.

Sada su naspokon i dobili odgovor na najveći misterij oko Saturna. Koristeći podatke prikupljene iz letjelice Cassini NASA-ini znanstvenici misle da imaju odgovor - energija za mlazne struje dolazi iz samog planeta. 

Pročitajte i ovo Objekt na australskoj plaži Tajanstveni metalni cilindar VIDEO Napokon riješen misterij: Otkriveno što je zapravo misteriozni objekt koji se nasukao na australskoj plaži Ilustracija POJAVILA SE SNIMKA VIDEO Misteriozna sjena mogla bi kriti tajnu nestanka tinejdžera koji je skočio s kruzera u more

>> Ova će letjelica otkriti sve tajne Saturnovog mjeseca

'Znamo da atmosfere planeta poput Saturna i Jupitera mogu dobiti svoju energiju na samo dva načina - od Sunca ili unutarnjeg zagrijavanja', pojasnio je Tony Del Genio, glavni autor studije objavljene u posljednjem broju časopisa Icarus. 'Sada, s ovim podacima, možemo uočiti razliku'.

Del Geniov tim se susreo s tim izazovom, analizirajući 7 godina sakupljane fotografije prstenastog planeta s automatiziranim softverom za praćenje oblaka. To je omogućilo istraživačima da iz 560 fotografija odrede gotovo 120.000 vektora vjetra što im je dalo do sada najdetaljniji sliku najviše atmosferske dinamike planeta. Po prvi put su dobili detaljan uvid u atmosferske smetnje, tzv. kovitlace, koji podižu, pokreću i ubrzavaju mlazne struje na dvije različite visine. Znanstvenici su otkrili da su kovitlaci slabije snage na većoj visini gdje Sunce više grije. Kovitlaci su jači niže u atmosferi pa su zaključili da je za nastanak mlaznih struja zaslužno unutarnje zagrijavanje a ne Sunce.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene