Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajne svemira

Našu galaksiju omata plin vrućine preko milijun stupnjeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je objavila sliku naše galaksije, Mliječne staze, kako se nalazi duboko u omotaču vrućeg plina koji se prostire na stotine tisuća svjetlosnih godina u svim smjerovima.

Astronomi procjenjuju kako omotač ima masu usporedivu s masama svih zvijezda u Mliječnoj stazi. Kako bi procijenili veličinu omotača u kojoj se nalazi Mliječna staza, u NASA-i su iskoristili teleskop Chandru, koji svemir snima u infracrvenom spektru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz dalekih galaksija Najmoćnije kozmičke zrake mogle bi pružiti odgovore na vječna pitanja astrofizičara Slika nije dostupna Novo otkriće Otkrivena nevidljiva sila koja gura našu galaksiju

>> FOTO: Dosad najdublji pogled u svemir!

Ako astronomi potvrde veličinu i masu omotača, to bi moglo objasniti i problem 'nestalih bariona' u našoj galaksiji i koji čine 99,9 posto mase atoma koje nalazimo u svemiru. Barioni su fermioni na koje djeluje jaka sila, ili drugim riječima hadroni polucjelobrojnog spina. Svi do sada poznati barioni sastoje se od ukupno tri kvarka ili antikvarka, a u njih spadaju i proton te neutron.

Barioni prisutni u našoj galaksiji i okolnim galaksijama pokazuju kako još barem polovica njih nedostaje, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici su utvrdili temperaturu omotača, a ona iznosi između 999.726 i 2.499.726 stupnjeva Celzija, što je nekoliko stotina puta veća temperatura od površine Sunca.

'Znamo da se plin nalazi oko naše galaksije i znamo koliko je vruć. Pravo pitanje je koliko je velik taj omotač i kolika mu je masa?', kaže Anjali Gupta, voditelj istraživanja. Zasad astronomi procjenjuju kako je masa tog omotača jednaka masi između 10 i 60 milijuna zvijezda poput našeg Sunca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene