Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA je objavila sliku naše galaksije, Mliječne staze, kako se nalazi duboko u omotaču vrućeg plina koji se prostire na stotine tisuća svjetlosnih godina u svim smjerovima.


Astronomi procjenjuju kako omotač ima masu usporedivu s masama svih zvijezda u Mliječnoj stazi. Kako bi procijenili veličinu omotača u kojoj se nalazi Mliječna staza, u NASA-i su iskoristili teleskop Chandru, koji svemir snima u infracrvenom spektru.

Vezani članci Andrej Plenković i Davor Filipović Plenković mora tražiti novog člana Uprave Ine, a upitno je i može li stari trojac ostati bez otpremnina: Stručnjaci objasnili kako stoje stvari Danijel Žamboki Šef Agencije koju se proziva zbog pljačke u Ini dao ostavku: Što čeka ostale?

>> FOTO: Dosad najdublji pogled u svemir!

Ako astronomi potvrde veličinu i masu omotača, to bi moglo objasniti i problem 'nestalih bariona' u našoj galaksiji i koji čine 99,9 posto mase atoma koje nalazimo u svemiru. Barioni su fermioni na koje djeluje jaka sila, ili drugim riječima hadroni polucjelobrojnog spina. Svi do sada poznati barioni sastoje se od ukupno tri kvarka ili antikvarka, a u njih spadaju i proton te neutron.

Barioni prisutni u našoj galaksiji i okolnim galaksijama pokazuju kako još barem polovica njih nedostaje, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici su utvrdili temperaturu omotača, a ona iznosi između 999.726 i 2.499.726 stupnjeva Celzija, što je nekoliko stotina puta veća temperatura od površine Sunca.

'Znamo da se plin nalazi oko naše galaksije i znamo koliko je vruć. Pravo pitanje je koliko je velik taj omotač i kolika mu je masa?', kaže Anjali Gupta, voditelj istraživanja. Zasad astronomi procjenjuju kako je masa tog omotača jednaka masi između 10 i 60 milijuna zvijezda poput našeg Sunca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju