Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zgroženi i šokirani!

Iranska obitelj u šoku: 'Cijeli internet' pratio njihov privatan život!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranska obitelj nije znala da imaju laptop koji je netko ranije ukrao u Londonu i da ih fotografira aplikacija Hidden App te su se njihove privatne fotografije proširile brojnim internetskim stranicama

Članovi jedne iranske obitelji u Teheranu šokirali su se kada su saznali da 'cijeli internet' priča o njima te da se mrežom šire fotografije koje je, bez njihova znanja, snimila kamera na laptopu i koje su vidjeli milijuni ljudi diljem svijeta. Ove su se fotografije raširile zahvaljujući aplikaciji Hidden App koja je instalirana u Appleovom prijenosniku kojim su se služili, a iako nije poznato na koji su se način domogli tog računala, poznato je samo da je to računalo ukradeno iz jednog stana u Velikoj Britaniji.

Pročitajte i ovo Ilustracija imao 2,3 promila Neobičan ulov prometnih policajaca: Pijan i bez vozačke vozio ukradeni autobus Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja

 Pet alata koji će vratiti vašu privatnost na internetu

Pravi vlasnik tog računala je Dom Del Torto kojem je nepoznata osoba još u veljači provalila u stan i ukrala njegov MacBook – s obzirom da policija nije mogla pronaći laptop, on ga je pokušao locirati putem navedene aplikacije. Na početku nije imao uspjeha te nije dobio nikakve obavijesti od Hidden Appa (kako bi se ova aplikacija kontaktirala vlasnika računala potrebna je internetska veza), no kada su se novi vlasnici ovog računala spojili online, aktivirala se i aplikacija i odmah obavijestila Del Torta o novoj lokaciji laptopa koji je prevalio dugačak put i završio u Teheranu.

Osim same lokacije, aplikacija koristi i kameru na računalu te je Tortu poslala fotografije osoba koje su koristile njegov prijenosnik, ali i screenshotove s ekrana tako da je Torto s drugog kraja svijeta mogao pratiti život te iranske obitelji – gledao je kako igraju igre, jedu, slušaju glazbu i slično, a da oni toga uopće nisu bili svjesni. Iako je znao gdje se nalazi njegov ukraden laptop i iako je imao fotografije novih vlasnika te je sve ove informacije dao policiji, oni su mu rekli da mu ne mogu pomoći jer je to izvan njihovog pravnog dosega.

Na Huffington Postu kažu da, kako više nije znao što bi napravio, Del Torto je 'iz šale' pokrenuo blog na Tumblru kojeg je nazvao 'Dom's laptop is in Iran' kako bi prijateljima pokazao fotografije koje je dobivao s laptopa.

Njegovi prijatelji su obavijestili svoje prijatelje te je ovaj blog brzo postao viralan, a vijest o laptopu koji fotografira privatan život jedne obitelji ubrzo su prenijeli i brojni svjetski mediji te je na taj način ova informacija stigla i do obitelji u Iranu čiji su se članovi šokirali kada su vidjeli svoja lica na brojnim poznatim internetskim stranicama.

 Minijaturni špijun koji bi mogao ugroziti privatnost ljudi!

Oni su kontaktirali Del Torta i objasnili mu da nemaju veze s krađom laptopa, nakon čega je on obrisao sve fotografije (naravno, već je kasno jer su se one raširile cijelim internetom) i na blogu napisao kako su novi vlasnici njegovog računala nevini i da su zgroženi ovom pričom koja je obišla svijet te će mu vratiti njegov prijenosnik.

On im je ipak rekao da ga zadrže u znak isprike zbog toga što je podijelio ovu priču s javnosti i nije poštovao njihovu privatnost. S obzirom na sva događanja, teško je vjerovati da će se oni nastaviti služiti s ukradenim Macom, a i dalje nije poznato na koji su se način dokopali ovog računala, odnosno jesu li ga kupili u Velikoj Britaniji ili Iranu.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene